ABD yönetiminin hedefinde bu defa, dünyanın dört bir yanındaki yoksul ülkelerde görev yapan Kübalı doktorlar ve sağlık emekçileri var.

The Guardian’ın haberine göre, Küba’nın dünya çapında uyguladığı tıbbi yardım programını “demokrasiyi baltalamak ve doktorların faaliyet gösterdiği ülkelerin iç işlerine müdahale etmek”le suçlayan Trump yönetimi, Küba hükümetinin bu sağlık personelini “sömürdüğünü” de iddia ediyor.

Doktorların getirdiği yabancı gelir miktarını ortadan kaldırmayı ve bu sayede Küba ekonomisini biraz daha boğmayı hedefleyen ABD, karşı devrimci hükümetlerin iş başına geçtiği Brezilya, Ekvador gibi ülkelerden çekilmelerine yol açmıştı. Küba doktorlarının bu ülkelerden ayrılması, halklar için ciddi sonuçlar doğuruyor.

“Küba doktorları” olarak bilinen program, 50 yıl önce kuruldu ve şu anda 60'tan fazla ülkede Kübalı doktorlar var. Ve bu sağlık hizmetlerinden elde edilen gelir, Küba’nın toplam yabancı gelirinin yaklaşık %60'ına denk geliyor. Küba’nın sağlık programına karşı kampanyanın başında ise ABD dışişleri bakanı Mike Pompeo var.