22 Mayıs’ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma gerekçesiyle Rosa Kadın Derneği üyelerinin evlerine yapılan operasyon ile 18 kişi gözaltına alınmıştı.

Adliyeye sevk edilenlerden 4’ü dün, adli kontrol şartıyla savcılık ifadesinden sonra serbest bırakılmıştı, tutuklama talebiyle mahkeme sevk edilen 14 kişiden 12’si tutuklandı.

Gözaltındaki bulunan Rosa Kadın Derneği yöneticilerine, “Gülistan Doku pankartını neden taşıdınız?”, “Neden 8 Mart eylemini tertiplediniz?”, Kayyum protestolarına neden katıldıkları ve üyesi oldukları partiden neden mesaj ve mail aldıkları şeklinde sorular soruldu. Kadınların, yöneticisi ve üyesi oldukları derneğe gitmesi de suçlama konusuydu.  

Tutuklanan 12 kişinin isimleri şöyle: Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, kurucu üye Narin Gezgör ve dernek yöneticisi Fatma Gültekin, TJA'dan Gülcihan Şimşek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bağlar Belediyesi meclis üyeleri Gönül Aslan ve Veysi Kuzu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sevim Coşkun, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, DBP PM üyesi Celal Yoldaş.

Özgür Kadın Hareketi (TJA)'dan Zelal Bilgin, Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi Ayla Akat Ata, Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Nevriye Çur, Nazire Tursun ve Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Hüseyin Harman adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Ayrıca Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran "ev hapsi" şartı ile serbest bırakıldı.