< < Cadde 54 İşçileri: "Eyleme Devam"

Dün YU Group önünde basın açıklaması sonrası gözaltına alınan Cadde 54 AVM işçileri ve destek verenler serbest bırakıldı.

Sakarya'da Sedirvan Belediyesi, TurkMall ve YU Group ortaklığıyla inşa edilen Cadde54 AVM projesinde Deniz Mimarlık'ta çalışırken hakları gasp edilerek işten çıkarılan işçiler Üsküdar'da Kısıklı'daki YU Group Genel Merkezi önünde haklarının ödenmesi talebiyle İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği ile birlikte eylem yapıyor.

Dün de emek dostlarının da katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasının ardından işçiler "haklarında şikayet olduğu" gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Cadde 54 AVM işçileri, Emeğin Gücü Derneği, Emek ve Adalet Platformu üyeleri, Kenan Güngördü ve Cemal Bilgin olmak üzere 8 kişi gözaltına alınmıştı. Bu sabah ifadeleri alınmak üzere Anadolu Adalet Sarayı'na getirildiler.

Gözaltına alınan işçiler savcılık ifadelerinin ardından adli kontrol kararıyla Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildiler. Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol kararı verilmeksizin serbest bırakıldılar. İşçilerin ifadesi sırasında bir çok avukat işçilere hukuksal destek vermek üzere adliyeye gitti. İşçiler adliye çıkışında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında konuşan avukat Ömer Kavili, Cadde 54 AVM projesinde çalışan işçilerin gasp edilen hakları için mücadele ettiğini hatırlatarak "Memurlar her ay ücretlerini peşin olarak alırlar. İşçiler ise bir ay çalıştıktan sonra ücretleri ödenir. Fakat şimdi çalışan işçilerin ödediği vergiler sayesinde maaşını peşin alanlar, çalışıp hak ettikleri ücretleri gasp edildiği için ödenmesi talebiyle YU Group önünde basın açıklaması yapınca gözaltına alıyor ve 'Terörist' diyor. Biz de diyoruz ki, 'Sizsiniz terörist" diyerek işçilerin haklarının ödenmesi gerektiğini belirtti.

İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri (İTK)' den Baran Kırgın ise Cadde 54 projesinde çalışırken hakları gasp edilen işçilerle birlikte anayasal haklarını kullanarak basın a yaptıklarını fakat buna rağmen ifadeye çağrıldııklarını, ifadeye giderken de kelepçe takıldığını söyleyerek, "Biz anayasal hakkımızı kullandığımız halde gözaltına alınmamızı ve kelepçe takılmasın ve savcılığın bu kararının protesto ediyoruz. İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri ve Emeğin Gücü Derneği olarak işçi arkadaşlarımızın hakları ödeninceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Baskıyla tehditle, gözaltına alarak bizi korkutamazlar. Dayanışmada bulunan Emek ve Adalet Platformu'ndan arkadaşlara ve İşçileri savunmak için gelen, işçi sınıfının avukatlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

Kırgın, "Biz basın açıklaması yaparken bize içeriden el hareketi yapan, taciz eden, hakaret eden patronlar rahat villalarında. işçiler gözaltına alınıyor, destek verenler alınıyor. Ama işçilerin hakkını gasp eden, hakaret eden bir tane patron yok burada" diyerek işçilere yönelik gözaltı saldırısına tepkilerini dile getirdi.

İşçilerden Zafer Hezer ise gasp edilen haklarını istediklerini ve buna rağmen gözaltına alındıklarını belirterek "Biz evimize ekmek götüremiyorsak YU Group patronlarına da biz rahat vermeyeceğiz bunu bilsinler" dedi.

Basın açıklaması "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz" sloganları atılarak alkışlarla bitirildi.

İşçiler yarın saat 14.00'te yine YU Group Genel Merkezi önünde eyleme devam edecek.