< TTB: Coşkunlar’daki İSG Bilgileri Açıklanmalı

TTB Merkez Konseyi ve TTB İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Kolu, Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamayla ilgili fabrikaya ait işçi sağlığı ve iş güvenliği bilgilerinin de kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Kolu, Sakarya Hendek'te meydana gelen patlamayla ilgili açıklama yaparak Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'na ait işçi sağlığı ve iş güvenliği bilgilerinin açıklanması gerektiğini belirtti.

Patlamanın fabrikada son 11 yılda meydana gelen yedinci kaza olduğuna dikkat çekilen açıklamada hükümetin bu patlamalardan sonra fabrikada yapılması gereken denetlemelerin yapılıp yapılmadığını kamuoyuna açıklaması gerektiği belirtilerek, işletmenin işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgilerinin de kamuoyu ile paylaşılması istendi.

 

“6331 Çıktı İş Cinayetleri Katliama Dönüştü”

MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun'un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda son 11 yılda kayıtlara geçen yedinci kaza olduğu hatırlatılan açıklamada, "Toplamda 7 işçinin hayatını kaybettiği, 59 işçinin yaralandığı altı kazadan ders alınmamış, yedincisi göstere göstere gelmiştir. Aynı zamanda patlama sonucu çevreye yayılan zehirli gazlar, çevreyi de kirleterek, büyük bir toplum sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bu patlama da Soma, Ermenek, Kozlu gibi 'geliyorum' diyen iş cinayetidir. İşçileri koruyamayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığından bu yana, artık iş cinayetleri toplu katliamlara dönüşmüştür. Bu yasaya bağlı çıkartılan yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığı bile denetlenmemektedir" denildi.

 

“İktidarın Politikalarıyla İş Cinayetleri ve Kazaları Azalmaz”

Onbir yılda yaşanan yedi kazanın herkesi endişelendirdiğini, hükümetin bu endişeleri gidermesi ve bu işletmede son altı patlama sonrası yapılması gereken denetlemeleri kamuoyuna açıklanması gerektiği belirtilen açıklamada "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son altı patlama sonrası yaptığı denetim raporları; işletmede olması gereken 'Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesine İlişkin Belgeler'; iİşletmenin 'Büyük Kaza Senaryoları'; işletmenin 'Acil Durum Planları'; işletmenin 'Risk Değerlendirme Dokümanlarının kamuoyu ile paylaşılmalıdır" diye vurgulandı.

 

Ayrıca önceki patlamalar sonucunda işletmeye verilen cezalar ve uyarıların da kamuoyuna açıklanması istenen açıklamada, "Önemli bir soru da önceki kazalar sonucunda üretime başlama izinleri kimlerin onayı ile verilmiştir. Tüm bu sorular ivedilikle yanıtlanmalıdır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarıldıktan sonra iş cinayetleri artarak devam etmektedir. Bu yasanın, işçilerin sağlığı ve güvenliği öncelenerek çıkartılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu yasa sermayenin çıkarları ve güvenliği öncelenerek çıkartılmıştır. İşletmelerin, TTB, TMMOB gibi meslek örgütlerinin ve sendikaların denetlemesine olanak tanınmamıştır. İktidarın bugüne kadar gelen politikasıyla işçi, toplum ve çevre sağlığını tehdit eden kazaların azalması mümkün değildir" diye belirtildi.

 

TTB Merkez Konseyi ve TTB İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Kolu açıklamada şu soruların yanıtlanması gerektiğinin altını çizdi:

* Bu işletmede, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı var mıdır? Ne tür çalışmalar yapmışlardır?

* İşçilerin sağlık gözetimleri yapılmakta mıdır?

* Çalışan işçilerin hangi risklerle karşı karşıya olduğu tespit edilip işçiler eğitilip, uyarılmışlar mıdır?

* Daha önceki kazalardan dolayı nasıl sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmıştır?

* Havai fişek üretminde kullanılan kimyasal maddelerin yaratacağı tehlikeler değerlendirilmiş midir?

* Üretilen malzemelerin depolanması için nasıl bir planlama yapılmıştır?

* Üretilen malzemenin depolandığı yerler için, kazaların önlenebilmesi açısından, ne tür tedbirler planlanmıştır?

 

Hükümetin bu konularla ilgili kamuoyunu aydınlatması gerektiği belirtilen açıklamada "Türk Tabipleri Birliği'nin ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin bu işletmeye girerek bu konudaki çalışmaları denetlemesine izin vermesi gerektiği ifade edilerek, yasalar Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası işvereninin, bu katliamda birinci dereceden sorumlu olduğunu belirtmesine rağmen, bu katliamda başka sorumlular bulunup yargılanacağı kaygılarını da birlikte getirdiği belirtildi. Şimdiden fabrika patronu dururken, fabrika sorumlu müdürü ve 2 ustabaşının gözaltına alınmasının bu kaygıları arttırdığı belirtilerek “TTB olarak bu katliamın sorumlularının yargılanmasını talep ediyor ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.