< "Devlet De Konsolosluk Da İşçileri Değil ve Sermayeyi Koruyor"

İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü Derneği Sırbistan Konsolosluğu önünde işçilerin gasp edilen haklarının ödenmesi ve gereken işlemlerin yapılması talebiyle eylem yaptı.

Asfa Group & Enka & Soha firmaları tarafından üstlenilen Sırbistan'daki Kraljeva Askeriye Lojmanlarının inşaatında çalışmak üzere götürülen 27 inşaat işçisi ücretleri ödenmeden sınırdışı edildi. Yaklaşık 20 işçi ise ücretleri ödenmeden şantiye dışına atıldı. İşçiler bugün ödeme yapmadıkları için otelden de atılmak üzere olduklarını söyledi.

Levent'te bulunan Sırbistan Konsolosluğu önünde "Asfa Group & Enka & Soha'da Hak Gaspına Son" yazılı pankart açan işçiler eylem sırasında "İşçiler Sizin Köleniz Değil", "Asfa Enka Soha'da Hak Gaspına Son", "Emeğin Gücü Sermayeyi Yenecek", "Sömürü Her Yerde Çözüm Birleşik Mücadelede" sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Baran Kırgın, şu anda Sırbistan'da mahsur kalan işçilerden Musa Benge ve arkadaşlarının Samsun Asarcık'ta ikamet ettiklerini Sırbistan'da askeri lojmanların inşaatında çalışmak üzere Asfa Group ile anlaşarak. 22 Eylül'de İstanbul Havalimanından uçağa binerek, Sırbistan Belgrat havalimanına indiklerini, Sırbistan'da çalışma ve oturma izinlerini şirketin alacağı söylendiğini aktardı.

Fakat Asfa Group tarafından yapılması gereken işlemlerin yapılmadığını ve işçilerin 3 ay boyunca turist pasaportuyla çalıştırıldıklarını, gitmek istediklerinde ya da haklarını talep ettiklerinde ise sınırdışı edilmek ve hapis cezasıyla tehdit edildiklerini söyleyen Kırgın, işçiler sorunun çözümü için Konsolosluğu aradıklarında ise "Siz İşkur aracılığıyla gitmemişseniz biz bir şey yapamayız 'Geçmiş olsun' denilerek yüzlerine telefonun kapatıldığını ve çaresizlikle başbaşa bırakıldıklarını söyledi.

Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol ise yıllardır işçilerin yurt dışında çalıştıklarını, devletin de bakanlıkların da hükümetlerin de durumu çok iyi bildiklerini vurguladı. "Turist vizesi ile götürüldüklerini de bilirler, oralarda perişan olduklarını bildikleri halde hiçbir şey yapmazlar” diyen Akyol, “Sırbistan’daki arkadaşlarımızın da en büyük sorunu budur. Yurt dışındaki konsolosluklarımız veya ataşeliklerimiz bütün bu olan bitenlere tanıktırlar ancak hiçbir müdahalede bulunmazlar” diyerek başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere devletin hiçbir kurumunun işçilerin çalışma koşullarıyla ve yaşayacakları sefaletle, haklarının gasp edilmesiyle ilgilenmediği gibi Konsoloslukların da aynı tavrı gösterdiklerini söyledi.

Devlet yetkilileri de konsolosluklar da sermaye sahiplerini koruyor" dedi. Konsolosluktan bir yetkiyle görüşme talebinde bulunan işçilere ise önce Konsolosluğu korumaya alan polis tarafından içeride yetkili kimse yok denildi.

Ardından da görüşmek zorunda değiller, muhatabınız Dışişleri Bakanlığı denildi. Açıklamada konuşmalar sürerken Sırbistan'da bulanan işçi Musa Benge ile görüntülü bağlantı sağlandı. Musa Benge ve ekipten bir işçi yaşadıkları süreci basına aktardı.

"Dilini, yemeğini, yolunu bilmediğimiz bir ülkedeyiz. Çalışma ve oturma izni alacağız denildi. Üç aydır mağdur edildik, tehditlerle karşılaştık. Alacağımız ödenmeden şantiyeden çıkarıldık. Kaçak duruma düştük. Şimdi de para ödeyemediğimiz için otelden atılmak üzereyiz. Psikolojik olarak çok kötü durumdayız. Bir an önce alacaklarımızı alıp evlerimize dönmek istiyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz" dediler. Yaklaşık iki saatlik eylemin ardından Konsolosluğun Sırbistan'daki ilgililerle görüşme sağlayacağı belirtildi.

İşçiler Sırbistan'daki arkadaşlarına durumu ileterek, eğer sorun çözülmezse bizi tekrar burada bulacaksınız" diyerek sloganlarla eylemi sonlandırdı.