< BTS ve Haber-Sen Sürgünlere Karşı Ankara'ya Yürüyor

BTS ve Haber-Sen üyeleri ihraç ve sürgünleri protesto etmek için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüşe başladı. Emekçiler yaptıkları açıklamalarda Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine desteklerini ifade etti.

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ve Basın Yayın İletim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), ihraç sürgün ve baskılara karşı Ankara'ya yürüyüşe başladı. BTS ve Haber-Sen üyeleri dün itibariyle Diyarbakır, Malatya ve İzmir'den yola çıkarak Ankara'ya yürüyüşü başlatmıştı. Bugün ise İstanbul ve Zonguldak'tan yola çıkıldı.

BTS ve Haber-Sen üyeleri Sirkeci'de bulunan PTT Baş Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirerek Ankara yürüyüşünü başlattı. " "İhraçlara, Sürgünlere Ve Baskılara Karşı Yürüyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Karanlığa Teslim Olmayacağız, Geri Döneceğiz", "Sürgün İnsanlık Suçudur" ve "Sürgünler, Baskılar Bizi Yıldıramaz" dövizleri taşındı. 

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, BTS Genel Başkanı Murat Oral ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nunda katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Haber-Sen Kadın Sekreteri Ayşe Noyan Koluman, ülkenin dört bir yanından Ankara'ya doğru yola çıktıklarını söyledi.

 

"Ayrımcı ve Hukuk Dışı Uygulamalara Karşı Yürüyoruz"

Koluman, "Aynı bakanlığın kurumlarında faaliyet yürütmekte olan sendikalarımızın üyeleri, yöneticileri ve temsilcilerinin baskıya uğraması karşısında, bu ayrımcı ve hukuk dışı uygulamaların geri alınması talebimizi hem ilgililere iletmek, hem de bu hukuksuzluklara sessiz kalmadığımızı, kalmayacağımızı vurgulamaktır. Bugün, kurumlarımızda yapılan tayin ve atamalarda kıstas siyasi iktidara yakınlıkla ölçülmekte, unvan alabilmek ve istediğin yere atanabilmek için liyakat ve kariyer yerine siyaseten yakınlık hakim anlayış haline gelmiştir" dedi.

 

"Antidemokratik Uygulamalar Pandemi Döneminde Arttı"

Görevlerde yükselmek için girilen sınavlarda hukuka aykırı davranıldığını ve bunun kurum içi eşitsizlik yarattığını aktwran Koluman, siyasi iktidara yakın sendikalarla yapılan Toplu İş Sözleşmelerinin kapalı kapılar ardında yapıldığını belirtti.

Koluman, tüm bu ortamda sendikalarının yaptığı açıklamalarla hukuksuzluklara karşı çıktıkları için pek çok çevreyi rahatsız ettiğini dile getirdi. Koluman, "Antidemokratik uygulamalar pandemi koşullarında artarken, hak aramak için eylem etkinlik düzenlemesine dahi izin verilmediği bu dönemde yaşanan hukuksuzluklar karşısında sesimizi duyurmak üzere sosyal medyada paylaşımlarda bulunmamız bile tehdit olarak görülmekte, soruşturmalar açılmakta, cezalar verilmekte ve sürgünler yaşamaktayız" diye belirtti.

 

"Kamuda İhraçlar Silah Olarak Kullanılıyor"

Çok sayıda sürgün edilen emekçinin mahkeme kararı ile tekrar işlerine geri döndüklerini hatırlatan Koluman, "Kamudan ihracı silah olarak gören AKP iktidarı, kendine biat etmeyen, barıştan, demokrasiden, insan haklarından, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinden yana kesimleri KHK'larla susturmak, baskı altında tutmak istemektedir. PTT yönetimi tarafından, haklarında hiçbir adli soruşturma ya da dava yokken; hiçbir delil ve gerekçe gösterilmeksizin yöneticilerimiz ve üyelerimiz hakkında hukuka aykırı bir şekilde ihraç kararları verilmektedir" dedi.

 

"4 Şubat'ta Ankara'dayız"

Hukuksuz kararlarla sendikal faaliyetlerinin engellenmeye çalışıldığını ve suç teşkil ettiğinin altını çizen Koluman, "Bu haksız ve hukuksuz karar ve uygulamalarla bizleri yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bizler tüm bu baskılar karşısında mücadeleden geri durmadık, bundan sonra da geri durmayacağız. Bugüne kadar sesimizi duymayanlara duyurmak için bugün ülkemizin dört noktasından Ankara'ya gidiyoruz. 4 Şubat günü Ankara'da olacağız. Şurası çok iyi bilinmelidir ki üye ve yöneticilerimize karşı yapılan ve yasal olmayan bu uygulamaları fili, meşru ve hukuki mücadelemizle durduracağız" şeklinde konuştu.

 

"Biz Güçlüyüz Biz Kazanacağız"

Burada yapılan açıklamanın ardından kitle Kadıköy'de bulunan Haydarpaşa Garı'na geçti. Haydarpaşa Garı'nda yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermedi. Burada engellemelere rağmen konuşan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, "Siz bu ülkedeki en onurlu işi yapıyorsunuz ve bu ülkede kim onurlu bir iş yaparsa kim hakkını savunursa şuan burada olduğu gibi zorla karşılaşıyor. Biz bunu günlerdi yaşıyoruz. Hak arayışlarını iktidar zorla durdurmaya çalışıyor ve engellemeye çalışıyor. Bunu bütün işçi kesimlerini yapıyor. KHK, sürgün ve kod 29 ile engellemeye çalışıyorlar. Çünkü kontrol edemiyorlar. Biz güçlüyüz biz kazanacağız sonuna kadar yanınızdayız" dedi.

Balıkesir, Diyarbakır, Gaziantep'te yola çıkan emekçiler, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyine dayanışma mesajları göndermeyi de ihmal etmedi. Eylemde "Yere Bakmayacağız" yazılı pankartlar da açılarak öğrenci gençlik ve kamu emekçileri dayanışması vurgulandı.

Haydarpaşa Garı'ndan sonra kitle sırasıyla Kocaeli PTT Başmüdürlüğü, Sakarya TCDD ve Düzce PTT Başmüdürlüğü önünde basın açıklamaları gerçekleştirecek. Basın açıklamalarının ardından yarın Ankara'ya ulaşacak olan emekçiler orada da basın açıklaması gerçekleştirecek.