“Kurtuluş Müzakere Masasında Elde Edilmez”

Leyla Halit, 14-18 Ekim günleri Güney Afrika’da Johannesburg’da Uluslararası Halk Meclisi tarafından düzenlenen 3.İnsanlığın İkilemleri Konferansı'na katılarak konuşma yaptı.

Dünyaca ünlü kadın devrimci, burada Madaar’a verdiği röportajda Filistin’de süren saldırı ve mücadeleyi, dünyadaki dayanışma eylemlerini anlattı.

 

Sizce El Aksa Tufanı'nın başlıca sonuçları nelerdir?

Tüm halklar, bu ezici saldırıyla ayağa kalktı ve bundan en çok etkilenen İsrail oldu. Bu varlık sarsıldı ve ilk saldırı, istihbaratlarının beklemediği bir şey olan askeri birliğe yapıldı.

İsrail askeri gücüne güveniyor ve bu ana kadar herhangi bir zafer elde edemedi, ancak çirkin yüzü, katillerin ve savaş suçlularının yüzü ortaya çıktı. Bu, Siyonist varlığın imajı haline geldi. Filistin’in sesi yükseldi ve Siyonist hareketin yüz yıldır üzerinde çalıştığı hikayeyi yenilgiye uğrattı...

Batı, ülkelerindeki gösterilerle sarsıldı. Hepimiz devlet başkanlarının nasıl geldiğini fark ettik, bunlardan ilki, İsrail'i desteklediğini açıklamak için gelen ve bu varlığı desteklemek için savaş gemileri ve her türlü silahla gelen Biden'dı.

Bu varlık, Arap bölgesinde bir kedi pençesi olarak görülüyor ve aslında bir kedi pençesiydi ama Filistin topraklarında her zaman direnişle karşılaştı. Ülkenin işgalinden, bu varlığın topraklarımızda kurulmasından, halkımızın yerinden edilmesinden ve farklı ülkelerdeki mülteci kitlelerinden bu yana direniş durmadı. Evet, Filistin toplumu 1948'de yıkıldı ama bu halk her seferinde kendini yeniden kurdu.

Ancak bu sefer tamamen farklıydı, bu nedenle varlığın bir yüzleşme planı yoktu ve tek bir yönteme başvurdu, bu da insanları tam bir imha sürecinde, soykırımda ve etnik temizlikte öldürmekti ve istediği de buydu çünkü çocuklar, kadınlar, erkekler, yaşlılar ve gençler de dahil olmak üzere sakinlerinin huzurunda evleri bombaladılar. Bu ana kadar olan aslında buydu. Saldırıya karşılık olarak bu savaştaki amaçlarının Hamas'ın kökünü kazımak ve ortadan kaldırmak olduğunu söylediler. Bu ülke 200 nükleer başlığa sahip bir ülkedir ve 2006 yılında Hizbullah adlı bir örgütle karşı karşıya kaldığı gibi bir örgütle karşı karşıyadır...

Ordulara saldırmıyor, peki nereye saldıracak? Hamas'ın Gazze'deki yerini görmüyor, bu yüzden direnişin Hamas'la birlikte 60 günden fazla savaşması şaşırtıcıydı. Çatışmaların durdurulmasını isteyen de oydu. Siyonist varlığın tarihinde ilk kez Amerika ve Batı'dan koruma talep ettiğini, bu nedenle silahları ve destekleriyle geldiklerini unutmayın... Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'e geldi ve "Dışişleri bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak geldim" dedi. Ancak daha sonra ABD Dışişleri Bakanı, İsrail tarafından hazırlanan savaş konseyinin bir parçası oldu.

Tüm bu yankılar şu ana kadar hala devam ediyor, ta ki Amerika İsrail'den savaşı durdurmasını isteyene kadar. Çünkü Gazze'ye giren ordunun çökeceğinden korktular ve direniş nedeniyle girip çıkmaya devam ettiler.

Ateşkese gelince, direniş bundan yardım getirerek yararlandı ve tutuklularını hapishanelerdeki çocuk ve kadınlar da dahil olmak üzere tutuklularımızla değiştirmek için koşullar belirledi. Siyonist toplum artık bölünmüş durumda. Eskiden ordu savaşmaya giderdi, ister Lübnan'da, ister Gazze'de, ister Batı Şeria'da... Ordu arkasında birleşirdi ve orduyu ya da hükümeti eleştirmek yasaklanırdı. Ancak eleştirileri duyduk ve birçok askerin cepheden ayrılıp geri döndüğünü duyduk. İki tabur asker geri döndü ve şöyle dedi: Direnişin karşı karşıya kaldığı vahşet karşısında daha fazla savaşamazdık.

Dolayısıyla, bunun kurtuluş savaşlarının başlangıcı olduğundan bahsediyoruz. Kurtuluş savaşları, Siyonist varlık denilen bu bedenin her yerine saldırılarla başlar ve bu son olmayacak. Halkımız başka savaşlar da verecek ve kurtuluş Filistin topraklarından çekilmek anlamına geliyor ve şimdi buna tanık oluyoruz. İlk saldırıdan sonra Ben Gurion Havaalanı binlerce insanın gidişiyle dolup taştı.

Hatta basınları, orduyu ve kullandığı yöntemleri yani çocukları ve kadınları öldürmesini ve evleri sahiplerinin üzerine yıkmasını eleştiriyor. Dünya artık bunu kabul etmiyor ve bu nedenle onlar için hemfikir olunan bir söylem yok... her biri farklı konuşuyor ve diğeriyle çelişiyor. Bütün amaç Hamas'ı ortadan kaldırmak ama bunu yapamıyorlar. Mahkumları serbest bırakamadılar ve bu yüzden Gazze'de tekrar saldırmaya başladılar.

Gazze'deki tüm halkımız direnişin yanında olduğumuzu, onu koruduğumuzu söylüyor. Gazze'nin içinden, evlerin enkazı üzerinde duranların slogan attığını duyuyoruz: Direnişin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.

İçimiz rahat çünkü bu savaş diğer bölgeleri de birleştirdi, Batı Şeria da ayaklanıyor.

 

Bu savaşın Hamas'ı ortadan kaldırma savaşı olduğu propagandası yapılıyor. Siz bunu nasıl görüyorsunuz? Direnişin sahadaki savaşı yönetmesini nasıl görüyorsunuz/değerlendiriyorsunuz?

Şöyle söyleyeyim, sahada ne olacağını bekleyelim. Artık hiçbir sır kalmadı. Her şey hem sesli hem de görüntülü olarak ifşa ediliyor ve Batı medyası ne kadar yanlış bilgi ve yanılsama yaymaya çalışırsa çalışsın, görüneni engelleyemeyecek. İnternet çalışıyor, sosyal paylaşım siteleri çalışıyor ve herkes iletişim kuruyor ve görüntü alıyor. Sonuç olarak, dünya tüm saçmalıklarıyla İsrail'e inanmadı ve bu temelde, bunun kurtuluş savaşının başlangıcı olduğunu söyledim çünkü 7 Ekim'e kadar elde edilen siyasi kazanımlar vardı. Buna operasyon demeyeceğim, çünkü bu bir destandır, tarihimizde gerçek bir destandır, tıpkı silahlı mücadeleden, birinci intifadadan ve çocuk taş generallerden destan olarak bahsettiğimiz gibi. Bu, şuradaki ya da buradaki bir grubun değil, tüm halkın duruşunun ifadesidir.

Halk direnişle birleşti ve sahada herkes birleşti, kayıplardan ve kazandıklarımızdan bahsedenler hariç... Özgürlüğü kazandık...

Biz devam ediyoruz. Eğer takas yapmak istemezlerse, hala onların askerleri bizde. Eğer istemiyorlarsa, bırakalım bombalasınlar. Esirlerini serbest bırakmak istemiyorlarsa serbestler. Ama düşman sürekli bombardıman altında insanları yerinden edeceklerine inanıyorsa, halkımız '48'den sonra yerinden edilmeyeceğimizi söyledi.

Bu tek bir kelime: yerinden edilmeyeceğiz, topraklarımızda onurumuzla öleceğiz ve ayrılmayacağız, herkesin tekrarladığı şey bu. Gazze'nin suyunu, elektriğini, gıdasını ve diğer her şeyini keserek, halk üzerinde yerinden edilene kadar baskı uygulasalar da göç etmeyecekler ve hiçbir yere göç etmeyi kabul etmiyorlar.7

Herkes, evlerimiz yıkılsa bile, onları yeniden inşa edeceğimizi söylüyor. Halkın duruşu bu. Bazıları ayrılabilir. Ama göç süreci, İsrail'in Gazze Şeridi dışında planladığı gibi gerçekleşmeyecek... Çocukları hala enkaz altındayken göç etmeyecekler. Kadınlarını enkaz altından çıkarmadan nasıl göç edecekler? Nasıl göç edecekler? Mümkün değil. Bu insanlar dersi 48'de öğrendiler, nesilden nesile... Onlar Golda'nın dediği gibi, giden nesille aynı değiller: "Yaşlılar ölür ve gençler unutur." Bu dördüncü kuşak inatçı ve bu fikri taşıyor ve onu gerçekleştirmeye doğru ilerliyor.

Kurtuluş müzakere masasında elde edilmez. Filistin Kurtuluş Örgütü liderleri tarafından yürütülen müzakereler, tutuklamaların arttığı, yerleşimlerin çoğaldığı, topraklara el konulmasının arttığı, evlerin yıkılmasının çoğaldığı, ağaçların söküldüğü ve Batı Şeria'da kurulan kontrol noktalarıyla, insanların şehirler arasında hareket etmesinin engellendiği 30 yıl boyunca denendi. Şaron Gazze'yi terk etti, çünkü orayı bir arı kovanı gibi görüyordu. Gazze'yi terk edeceğiz ve kuşatacağız dedi. Gerçekten de kuşatıldı, ama halkımız teslim oldu mu? Direniş teslim oldu mu? Hayır, dolayısıyla bundan sonra olacaklar, siyasi sürprizler de dahil olmak üzere, sürprizler içeriyor.

Doha'da CIA başkanı ve Mossad başkanının bir çözüm aramak için bir araya geldiği bir toplantı vardı. Hangi çözümden bahsediyorlar? Bazıları bir Filistin devletinden bahsediyor ve Amerika, Biden'ın da söylediği gibi, bunu İsrail uzun zaman önce reddetti: İki devletli çözümü destekliyoruz ama Filistin devletine ulaşmak zor! Bunu neden söyledi? Çünkü Hamas'tan sonra Gazze için bir yönetim oluşturmak istiyorlar. Sizi temin ederim ki Hamas ve direniş vardır ve bitmeyecektir. Bir kişi şehit olur, diğerleri on, yirmi, bin kişi bırakır...

Irak, Amerikan üslerini vuruyor ve İsrail, gemilerini örtbas etmek için diğer ülkelerin bayraklarını yükseltiyor, ancak herhangi bir geminin, Google aracılığıyla nereden geldiğini ve ne taşıdığını bilebildiği için kolayca tespit edilebilir. Bu kapıyı onlara kapatacaklar ve bu da ekonomiyi, ticareti ve Araplardan getirdikleri petrolü etkileyecek. Bugün Yemen'de milyonlar destek için sokaklara dökülüyor ve balistik füzeler fırlatıyor.

Ve Hizbullah, ikinci günden itibaren Filistin'in kuzey sınırında savaşa girdik dedi ve şu anda hala savaşıyorlar ve bu Filistin direnişi ve Hamas ile mutabakat ve tam koordinasyon içinde.

Dolayısıyla iki sahne ile karşı karşıyayız: tüm yaraları ve acılarıyla bir direniş sahnesi ve zor olsa da insanların evlerinde infaz edilmesi... Öte yandan bir başka sahne daha var ki o da ekonomilerinin çöküşü. Amerika ve Batı'nın İsrail'e sağladığı sınırsız desteğe rağmen, ekonomi durma noktasında. Yerleşimlere gelince, yerleşimciler geri dönecek mi? Dönmeyecekler, çünkü tüm iddialara rağmen korunmadılar. Korunmadıkları için gittiler ve bir daha geri dönmediler. Tüm bunlar savaşın gidişatını etkiliyor. Kaybettiklerini biliyorlar.

Londra'da her Cumartesi yarım milyon kişi sokaklara dökülüyor. Başbakana karşı dönebilirler. Amerika şu anda bir kriz yaşıyor. Elli eyaletin kırkından fazlasında milyonlar gösterilere katılıyor. Washington'da milyonluk bir gösteri için toplandılar... Ve hala ülkelerinin iddia ettiği insan haklarını, demokrasiyi ve adaleti sorgulayarak gösteri yapıyorlar. Daha sonra Avrupa'da ve Amerika'da ne kadar çok sorun yaşanacağını göreceğiz. Kanada'da şu anda ne oluyor? Başkanlarını yargılamak istiyorlar!!!

Çeviri Kolektifi

Madaar’da Arapça olarak yayınlanan bu makale, Struggle La Lucha’dan çevrilmiştir.