Almanya da dahil olmak üzere birçok ülkede Sovyet ve Rus bayraklarının asılmasının yasaklanmasına rağmen, Avrupa çapındaki Zafer Bayramı kutlamalarında Sovyet kırmızı bayrakları dalgalandı.

8 ve 9 Mayıs tarihlerinde, Avrupa'daki komünist partiler ve diğer anti-faşist kesimler, Sovyet Kızıl Ordusu'nun II. Resmi Zafer Bayramı Geçit Töreni Moskova'nın Kızıl Meydanı'nda düzenlendi ve Rusya Federasyonu Komünist Partisi (CPRF) tarafından Rusya genelinde birçok önemli etkinlik düzenlendi.

Ukrayna'da devam eden savaşın ardından Almanya da dahil olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesi Zafer Bayramı kutlamalarında Rus ve Sovyet bayraklarının asılmasını yasaklamıştı. Ancak, şehirlerdeki insanlar yasağa meydan okudular ve Sovyet Kızıl Ordusu'nun düşmüş kahramanlarına ve 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'yı Nazilerin ve faşistlerin pençelerinden kurtaran partizanlara saygılarını sundular.

Zafer Bayramı, 8 Mayıs 1945 akşamı Berlin'de (Mayıs) Sovyet Kızıl Ordusu ve Müttefik kuvvetlerine Alman Teslim Belgesi'nin imzalanmasının münasebetiyle Sovyet sonrası birçok Cumhuriyette ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde tatil olarak kutlanmıştır. 9, Moskova saati). Bununla birlikte, son birkaç on yılda artan Rus düşmanlığı nedeniyle, birkaç Avrupa ülkesinde resmi Zafer Bayramı etkinliklerinde Kızıl Ordu'nun rolünü ve Sovyetler Birliği'nin fedakarlıklarını baltalama girişimi oldu. Sovyetler Birliği, savaşın zayiatı olarak 26,6 milyon can kaybetti. Şimdi, Ukrayna'daki savaşın arka planında, Rus düşmanlığı tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve Avrupa'da yaygın bir toplumdan uzaklaşma süreci yaşanıyor.

Bu arada, Pazartesi günü, Sovyet zaferinin 78. yıldönümüne adanan Birlik Anti-Faşist Yurtsever Mitingi, 21.000 kilometre yol kat ederek Donbass, Abhazya, Beyaz Rusya ve Rusya'daki çeşitli şehirlere dokunarak Moskova'ya ulaştı. Miting iki ay önce, 17 Mart'ta Mariupol'da başladı.

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (CPRF) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Zafer Bayramı arifesinde herkesi var olan en büyük kötülük olan faşizme karşı mücadelede çabalarını mümkün olduğunca birleştirmeye çağırıyoruz. Büyük sermaye, ganimetlerini kurtarmak, adalet isteyen işçileri yatıştırmak, Sovyet iktidarını boğmak ve egemenliklerini sürdürmek için üretmiştir. Ve Sovyet askeri, Ekim Kızıl Afişini, Lenin'in Sancağını Reichstag üzerinde yükselterek büyük bir başarı elde etti. Bizler, kazananların mirasçılarıyız, Zaferin halkıyız ve bugün, neredeyse 80 yıl önce olduğu gibi, kapitalizmin aşağılık ve kanlı bir ürünü olan kahverengi faşizm belasını yenmek zorundayız!


Çeviri Kolektifi

peoplesdispatch.org’dan alınarak çevrilmiştir.