ABD'de ve dünyada işçi hareketinin yükselişiyle birlikte 2023 1 Mayıs etkinlikleri son günlerde tüm hızıyla devam etti. Ayrıca, ABD hükümetinin dünya çapında işçi sınıfı ve ezilen uluslarla uluslararası dayanışmayı ifade etmeye inanan bireyleri bastırma girişimleri de kanıtlar arasında.

Dikkate değer bir olay, çeşitli anti-emperyalist örgütlerden tahminen 150 genç aktivistin, Küba halkından oradaki sosyalizm hakkında bir şeyler öğrenmek ve inşaayı ilk elden deneyimlemek için ada ülkesine giden çok günlük bir tugayda yer aldığı 2023 1 Mayıs gençlik delegasyonuydu.

1 Mayıs tugayları arasında, Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel tarafından kucaklanan Amazon İşçi Sendikası başkanı Chris Smalls gibi ABD'de filizlenen işçi hareketinin bazı liderleri de vardı.

Bununla birlikte, Halk Forumu da dahil olmak üzere çeşitli gruplardan aktivistler, 3 Mayıs'ta ABD'ye döndüklerinde federal ajanlar tarafından gözaltına alındı, tehdit edildi ve arandı. Ardından, 7 Mayıs'ta Ulusal Ağ'dan Küba'ya ilişkin ek aktivistlerin döndüklerinde aynı muameleye maruz kaldığına dair raporlar geldi. Aktivistlerin elektronik eşyalarına el konuldu ve arandı ve bazıları hapisle tehdit edildi.

Bu taciz ve Küba'ya yönelik onlarca yıllık soykırımsal abluka, ABD hükümetinin Küba'yı dünyadan izole etmek ve emperyal merkezdeki işçilerin ABD medyasının iddialarını gerçekleştirmesini engellemek için devam eden bir çabasıdır. Hükümet zalimdir, yalan ve propagandadan başka bir şey değildir.

60 yılı aşkın ablukaya rağmen Küba sebat etti ve hatta tıbbi ve eğitimdeki ilerlemenin yanı sıra çocukların, LGBTQ+ kişilerin haklarını kutsayan çığır açan yeni bir aile yasasının Eylül 2022'de kabul edilmesi gibi birçok önemli konuda ABD'yi geride bıraktı; büyükanne ve büyükbabalar, babalar ve geleneksel olmayan aile birimleri gibi.

Dayanışma aktivistlerinin ABD hükümeti tarafından periyodik olarak taciz edilmesine rağmen Küba, ABD'den kendileri görmek isteyenler de dahil olmak üzere uluslararası tugayları kültürel alışverişte paylaşmak ve sınıf dayanışması oluşturmak için memnuniyetle karşılıyor.

 

Gözdağı Verme Girişimleri

Uluslararası dayanışma aktivistlerine yönelik bu taciz, FBI baskınları ve diğer anti-emperyalist aktivistlere yönelik federal suçlamalar bağlamında görülmelidir. 18 Nisan'da ABD Adalet Bakanlığı, Afrika Halkın Sosyalist Partisi, Uhuru Evi, Kara Çekiç Partisi ve Kaliforniya merkezli adı açıklanmayan üçüncü bir örgütün üyelerine yönelik suçlamaları ayrıntılarıyla açıklayan bir belge yayınladı, tümü Ukraynada’ki ABD/NATO vekalet savaşına yönelik eleştirileri nedeniyle hedef alındı.

Suçlamalar, bu örgütlerin “Rus laflarını” yayarak veya başka bir deyişle Ukrayna'daki ABD-NATO vekalet savaşına dair emperyalist anlatıya karşı çıkarak ABD içinde “Rusya ajanı” gibi hareket ettiklerini iddia ediyor. Afrika Halkın Sosyalist Partisi ofisi ve Genel Başkanı Omali Yeshitela'nın evi, kendisi ve eşi Ona Yeshitela gözaltına alındığında FBI tarafından flaş bombaları ve saldırı silahlarıyla basıldı.

Uhuru Hareketi içindeki beyaz organizatörler de dahil olmak üzere diğer destekçiler de suçlandı. APSP'nin FBI'ın radarında olmasının nedenlerinden biri, Rusya'daki küreselleşme karşıtı bir konferanstaki varlıklarıydı. Bir diğer neden de BM'ye sunulan "Amerika Birleşik Devletleri'nde Afrikalılara Yönelik İşlenen Soykırım Suçuna İlişkin Birleşmiş Milletler Dilekçesi" başlıklı belgenin dolaşıma sokulmasıydı.

 

Siyah Aktivistler Baskının En Ağırıyla Karşı Karşıya Kaldı

Şimdiye kadar adı geçen örgütler çeşitli görüşlere sahip olsalar da, ortak noktaları anti-kapitalist bir yönelime sahip olmaları ve sömürgeleştirilmiş halkların, özellikle de Siyahların ve Afrika diasporasının kendi kaderini tayin hakkını savunmalarıdır.

Siyah aktivistler sık sık anti-komünist baskının darbesiyle karşı karşıya kaldılar. APSP ve diğer aktivistlerin yakın zamanda ABD'nin Ukrayna'daki savaş yönelimine karşı çıktıkları için "Rus ajanları" olarak etiketlenmesi, Soğuk Savaş sırasında meydana gelen benzer baskıları anımsatıyor.

Pan-Afrikalı sosyalist lider ve tarihçi W.E.B. Du Bois, 1917 Devrimi'nden birkaç yıl sonra SSCB'yi ziyaret ettiğinde Bolşevik Devrimi'ne sempati duymaya başladı. 20 yıldan fazla bir süre sonra, 1951'de sadece nükleer silahlara karşı bir dilekçe dağıttığı için "Sovyetler Birliği ajanı" olmakla suçlanarak tutuklandı.

Ertesi yıl ABD hükümeti, Kanada'daki savaş karşıtı bir konferansa katılmasını engellemek için pasaportunu iptal etti. Du Bois, SSCB'ye karşı savaş yönelimine ve Kore'ye karşı emperyalist savaşa karşı çıktığı için "Amerikalı olmayan" olarak etiketlendi.

Ünlü solcu müzisyen, aktör ve enternasyonalist Paul Robeson, 1934'te ünlü Sovyet film yapımcısı Sergei Eisenstein'ın daveti üzerine Sovyetler Birliği'ne gitti. Robeson, sosyalist ülkeyi ilk elden deneyimledikten sonra komünist siyasete sempati duymaya başladı: “Burada bir zenci değil, hayatımda ilk kez bir insanım... Tam bir insan onuruyla yürüyorum.”

Sonraki yıllarda Robeson, siyasi pozisyonları nedeniyle FBI tarafından hedef alındı ve Komünist Parti ile iddia edilen bağlantısıyla ilgili olarak Tenney Komitesi ve daha sonra House Amerikan Karşıtı Faaliyetler Komitesi önünde ifade vermeye zorlandı.

Hem Robeson hem de Du Bois, diğerleri ile birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nde Siyahilere karşı sürmekte olan soykırımı ayrıntılarıyla anlatan "Soykırımı Suçluyoruz" başlıklı bir bildirgenin hazırlanmasında ve Birleşmiş Milletlere sunulmasında işbirliği yaptı. Ve Du Bois'nın pasaportunun iptal edilmesinden birkaç yıl sonra, Robeson'un pasaportu da reddedildi.

O zamanlar Du Bois ve Robeson'un karşı karşıya kaldığı baskı ile şimdi APSP gibi örgütlere karşı uygulanan baskı arasındaki benzerlikler dikkat çekici. Her iki durumda da ABD'de Siyahların kendi kaderini tayin hakkını savunan sosyalist örgütçüler, Washington'ın düşman olarak gördüğü bir ülkeyi ziyaret etmiş, ABD emperyalist savaşını ve saldırganlığını savunmuş ve ABD hükümetini Siyahlara karşı soykırım yapmakla suçlayan belgeler sunmuştu.

Açıkça anti-kapitalist ve enternasyonalist siyasetle birleştiğinde, hem yurtdışındaki askeri müdahaleye karşı çıkarak, hem de Siyahi ve Yerli halkların ulusal kendi kaderini tayin hakkını savunarak merkezde yerleşimci sömürgeciliğiyle savaşarak ABD emperyalizmine meydan okumanın ABD imparatorluğunun kendisi için temel bir tehdit olarak gördüğü açıktır.

 

Uluslararası Dayanışma Anahtardır

Ukrayna'daki ABD/NATO vekalet savaşı devam ederken ve ABD ile Çin arasındaki gerilim tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşırken, ABD'deki işçilerin koşulları kötüleşirken, APSP gibi gruplar ve aktivistlerle dayanışma ihtiyacı uluslararası saldırıları hedef alıyor. dayanışma çalışması daha kritik hale gelir.

Daha birçok işçi, ABD savaşlarının ve yaptırımlarının kendilerine fayda sağlamadığını ve yalnızca ABD emperyalist hegemonyasını kapitalist sömürücülerin yararına sürdürmeye hizmet ettiğini anlamaya başlıyor. İşçiler ve ezilenler aç, evsiz, işsiz ve hasta olurken, emperyalist savaşlara ve işgallere trilyonlarca dolar harcanıyor.

Küba ve diğerleri gibi ülkelerdeki işçi hareketleriyle uluslararası bağları sürdürmek, sınıfımızın bizimle birlikte ortak bir düşmana karşı savaşan, dünya çapındaki işçilerden öğrenmesi ve onlarla birleşmesi için vazgeçilmez bir araçtır. Taciz, tehdit ve düzmece suçlamaların anti-emperyalist hareketi korkutmasına izin vermemeliyiz. Baskıyla karşı karşıya kalan aktivistleri kararlı bir şekilde desteklemeliyiz.

APSP ve Uhuru Hareketi aleyhindeki tüm suçlamaları bırakın! Küba'ya yönelik ablukayı sonlandırın! Artık yaptırım yok! Ukrayna'daki ABD/NATO vekalet savaşına hayır! NATO'yu feshedin! Şimdi Siyah, Kahverengi ve Yerli halklar için tazminat ve kendi kaderini tayin hakkı!

 

Workers World’de 10 Nisan tarihinde yayınlanmıştır