Hatay'ın Dikmece Köylüleri "acele kamulaştırma" adı altında topraklarına jandarma korumasında kepçelerle girilmesine karşı yürüyüşe geçerek kepçe ve jandarmayı geri püskürttü.

Hatay'ın Dikmece Köyü'nde bu sabah jandarma korumasında tarım arazilerine kepçelerle girildiğini öğrenen halk kepçelerin bulunduğu araziye doğru yürüyüşe geçti.

Köylülerin Emeğin Gücü Derneği üyelerine arazilerine kepçelerle girildiğini haber vermesi üzerine avukatlarla birlikte gazetemiz muhabiri de Dikmece Köyüne gitti.

Dikmece halkının daha önce ölçüm için gelenleri ve iş makinelerini arazilerine sokmaması üzerine devlet, bu sabah inşaat şirketlerinin kepçelerini jandarma korumasında bölgeye gönderdi. Tarım arazilerindr kepçelerin çalışmaya başladığını öğrenen halk kepçeleri durdurmak için araziye geldiğinde jandarma barikatıyla karşılaştı.

Bir süre halk ve Emeğin Gücü Derneği avukatlarıyla tartışma yaşandı. Halk "Dağ tarafında birçok arazi var buralar bizim tarlamız, biz geçimimizi buradan sağlıyoruz. O kadar boş alan varken neden bizim arazilerimize bina yapmaya çalışıyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi. Kepçelerin tarım arazilerinde jandarma koruması altında çalıştırılmasını ve halkın tepkisini görüntülemeye çalışan muhabirimizin önce görüntü almaya çalışmasını engellemeye çalıştı. Jandarma halkın görüntü almasına da "Jandarmaya karşı bir tavrımız yok diyorsunuz sonra çektiklerinizi televizyon kanallarında yayınlayıp bizi ifşa ediyorsunuz" diyerek engel olmaya çalıştı.

Dikmece halkı "Dikmece Köyü Satılık Değildir" sloganlarıyla kepçelerin çalışmasını ve Jandarma saldırısını protesto etti. Emeğin Gücü Derneği avukatları ve muhabirimizin de bulunduğu bie gurup Jandarma barikatını aşarak kepçelerin bulunduğu alana geçildi

Tartışma devam ederken jandarm muhabirimize saldırıp yerde sürükleyerek gözaltına almaya çalıştı. Dikmece köylüleri ve dernek avukatlarının müdahalesiyle muhabirimizin gözaltına alınması engellendi.

Dikmece Köylüleri "Bu topraklar bizim geçim kaynağımız, zeytinle ektiğimiz ürünle geçimimizi sağlıyoruz. Yüzyıllardır bu arazileri ekip biçiyoruz. Bu topraklar bize ninelerimizden dedelerimizden miras kaldı. Biz burada ev bina istemiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Jandarmayla yaşanan arbedenin ardından Dikmece köylüleri jandarma barikatı önünde oturma eylemine geçti. Dikmece Köylülerinin kararlılığı sonucunda önce kepçeler bölgeden uzaklaştı. Kepçelerin geri püskürtülmesi üzerine jandarma da bir süre sonra araziden ayrıldı.

Kepçeler ve jamdarma bölgeden çekildikten sonra da bir süre arazide bekleyişini sürdüren Dikmece Köylüleri zeytinliklerin ve tarım arazilerinin bulunduğu bölgede inşaat yapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Ne Olmuştu?

Hatay'da 6 Şubat depreminin ardından devlet acele kamulaştırma kararları ile halkın zeytinliklerine ve tarım arazilerine el komyaya çalışıyor.

Hatay'ın Dikmece Köyü'nde zeytinliklerin ve tarım arazilerinin bulunduğu bölgede zemin etüdü yapıldığı belirtilerek TOKİ inşaatları yapılmak isteniyor.

Dikmece Köyünde zeytinlikler ve tarım arazilerinin bulunduğu bölgeye binalar yapılmasını istemeyen halk daha önce ölçüm için inşaat firmaları tarafından gönderilen ekipleri malzmelerine ve projelerine el koyarak kovmuştu