Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Kuşkaya Mevkiinde mermer çıkarmak için maden ocağı açılmasına karşı Karabel köylüleri maden ocağı açılmak istenen sahaya girerek eylem yaptı.

Sivas Zara ilçesine bağlı Kuşkaya mevkisinde mermer maden ocağı açılmasına çevre köylerin itirazlarına rağmen olumlu ÇED raporu verildi. Maden ocağına olumlu ÇED raporu yayınlanması üzerine Karabel köylüleri yaşam alanlarını korumak için harekete geçti.

Karabel Köyün'deki dernekler mermer çıkarmak üzere maden ocağı açılacağı belirtilen bölgeye 2 Ağustos günü (bugün) sabah saatlerde geldi.

Karabel Yöresi Köy Dernekler Federasyonu (KAYKEF) ve Karabel Cemevi Yönetim Kurulu'nun da katıldığı eylemde "Kutsalımıza Dokunma" yazılı pankart açıldı.

Eyleme katılan yöre halkı Karabel Köyü ve çevresinde maden ocağı istemediklerini, maden ocağının açılması halinde tüm bölgedeki ormanlık alan ve tarım arazilerinin katledileceğini, çıkacak toz nedeniyle köy halkınında sağlık sorunları yaşayacağını belirten dernekler maden ocağı açılmasına karşı Karsbel ve çevre köylerdeki herkesi birlikte mücadele etmeye çağırdı.

Alevilik inancında ziyaret yeri olarak adlandırılan kutsal alanların yok edilmesine izin verilmeyeceğini belirten dernekler tüm emek ve doğa dostlarına da destek vermeleri çağrısında bulunuldu.

Eylemin ardından yöre dernekleri ve doğa savunucuları sosyal medya hesaplarından KAYKEF tarafından ÇED olumlu raporunun iptaline ilişkin açtığı dava nedeniyle bölgede keşif yapıldığı belirtildi.

Bir doğa savunucusu köylü ise "Beypınarı Kuşkaya-Çat-Mendik mevkiinde açılması planlanan ve tüm bölgeyi olumsuz etkileyecek olan mermer madeni projesine bakanlıkça verilen ÇED olumlu raporunun iptaline yönelik Sivas Karabel Yöresi Köy Dernekleri Federasyonu (KAYKEF) açmış olduğu davadan dolayı açılacak olan maden mahalinde mahkemece keşif yapılmıştır. Doğamıza ve kutsallarımıza yönelik yapılması planlanan talana karşı oradaydık" paylaşımında bulundu.