“Bu Bir Katliamdır, Hesabını Soracağız”

İşçi Emekçi Birliği, Erzincan İliç’te bulunan Anagold şirketine bağlı altın madeninde dün (13 Şubat) meydana gelen maden faciasına tepki göstermek için bugün saat 19.00'da Şişli Cevahir AVM önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Anagold İşçi Kanı Üzerinden Servetini Büyütüyor. Bu Bir Katliamdır, Hesabını Soracağız” ve “Kaza Değil Katliam, İliç Ölüm Madeni Kapatılsın” pankartları açılan eylemde “Kaza Kader Değil Bu Bir Katliam”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, "Katillerden Hesabı Emekçiler Soracak" sloganları atıldı.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG)’nin de “Kader Planı Değil Rant Ve Talan Cinayeti, Ayağa Kalk!”, “Soma, Bartın, Erzincan Kader Planı Değil Katliam Düzeni Ayağa Kalk!”, “Kapitalist Barbarlık İşçi Kanı Döküyor, Doğayı Katlediyor, Ayağa Kalk!” dövizleriyle katıldığı eylemde açıklamayı İşçi Emekçi Birliği Adına Okan Karaçam okudu.

“Anagold işçi kanı üzerinden servetini büyütüyor! Bu bir katliamdır, hesabını soracağız!” denilen açıklamada yaşanan facia özetlendi. “Yıllardır çevre örgütleri, TMMOB, çeşitli kurumlar doğayı, insanı ve tüm canlı hayatını hiçe sayan maden şirketlerinin kar hırsları uğruna hazırladığı katliamı önlemek için çalışmalar yürüttüler. Hazırlanan raporlar dikkate alınmadı, mahkeme kararları hiçe sayıldı, şirket lehine değiştirildi. Bakanlarından valisine kadar tüm yetkililer, kurumlar Anagold şirketinin arkasında saf tuttu. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım maden şirketinin faaliyetlerini protesto eden köylüleri ‘bozguncu’ ilan etti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve şimdi de İBB Belediye Başkan adayı olan Murat Kurum şirketin tüm usulsüzlüklerinin belgelenmesine ve genişlemenin felakete yol açacağının raporlanmasına rağmen kapasite artışına onay verdi. Erzincan valisi, İliç kaymakamı, hakim ve savcılar şirketin ücretli memurları gibi kararlar aldılar.” denilen eylemde Anagold şirketinin 9 ayda 323 milyon dolar kar açıklarken, diğer yandan 7,2 milyon dolar olan vergi borçlarının silindiği, teşvik üzerine teşvik verildiği hatırlatıldı.

Ülkenin dört bir yanında daha fazla kar uğruna, benzer katliam organizasyonlarının devlet teşvikleriyle sürdürüldüğü söylenerek, “Tıpkı Afrika’da olduğu gibi emperyalist tekeller ve yerli işbirlikleri Erzincan, Artvin, Kazdağları vb. parça parça yok ederken yasalar onlara göre düzenleniyor, sahte raporlarla her türlü faaliyetlerinin önü açılıyor, sınırlı mahkeme kararlarını dahi tanımıyorlar. Tüm yaşananlar göstermektedir kapitalist düzende her şey sermayeye hizmet için kurgulanıyor.” denildi.

Açıklama, “İnsanlığı ve tüm canlı hayatını yıkıma sürükleyen bu düzene mahkum değiliz. Bu düzen ve sebep olduğu felaketler ancak işçi sınıfı ve emekçilerin örgütlü mücadelesiyle son bulacaktır. Yeni İliçler, Somalar, Ermenekler yaşanmaması tüm işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyoruz. Doğamızı, havamızı, toprağımızı ve hayatlarımızı yok edenlerden hesap sormak için hayatın olduğu her yerde örgütlenmeye çağırıyoruz.” çağrısıyla tamamlandı.

Eylem sloganlarla son buldu.