< "Zeytinliklerimizi Ranta Teslim Etmeyeceğiz"

İzmir Zeytinime Dokunma Kolektifi'nin çağrısıyla çevre örgütleri, sendikalar, demokratik kitle örgütlerinin yer aldığı 61 kurumun katılımıyla zeytinlik alanlarını madencilik şirketlerine açan yönetmelik Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto edildi.

İzmir Zeytinime Dokunma Kolektifi'nin çağrısıyla zeytinlik alanlarını madencilik şirketlerine açan yönetmeliğe karşı çevre örgütleri, meslek örgütleri, sendikalar, demokratik kitle örgütlerinin yer aldığı 61 kurum Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek yönetmeliği protesto etti.

Eylemde, zeytin ağaçlarının bin yıla yakın yaşayabildiği ve bir bölgede geçim kaynağı olduğu ifade edilerek "Zeytinler madenden değerlidir. Zeytinlik alanlarımızı ranta teslim etmeyeceğiz" denildi. Kurumlar adına basın açıklamasını Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Fatih Özden okudu.

 

"Zeytinlik Alanların Ranta Açılması Defalarca Toplumsal Mücadeleyle Durduruldu"

Zeytinlik alanların madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimlerin geçmişten günümüze devam ettiğini belirten Özden Anayasa ve de yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen 2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişikliklerinin, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durdurulduğuna dikkat çekti.

 

"Eklenen Fıkra Zeytinliklerimizin Ölüm Fermanıdır"

En son, 2017 tarihli Maden Yönetmeliği'nin 115. maddesine, 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle eklenen fikranın zeytinliklerimizin ölüm fermanı olduğunu söyleyen Özden "Anayasal Hukuk Devletinde ; Yasalar Anayasaya, Yönetmelikler ise Yasalara aykırı düzenlenemez" dedi.

Anayasa'nın 44. ve 45. maddelerinin tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını düzenlemekte olduğunu, ayrıca 1939 tarihli Zeytinciliğin Islah ve Yabanilerinin Aşılatımlması Hakkındaki Kanunun; zeytinliklerin korunmasını ve geliştirilmesini düzenlediğini hatırlatan Özden Zeytinlik alanların daraltılamayacağını belirten Yasaya göre; zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilemeyeceğini aktardı.

 

"Zeytinliklerimizin Talanına Yasal Kılıf Hazırlanıyor"

Yasaların zeytinlik gibi Dikili ve Özel Ürün arazilerimizi de korumakta olduğunu 2017 tarihli Maden Yönetmeliğin zaten gerekli istisnaları madencilik lehine verdiğini söyleyen Özden, "1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Ege'de ve de ülkenin her yerindeki zeytinliklerimizin talanına normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır. Yönetmelik değişikliği ile; Tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez" dedi.

 

"Eski Haline Getirme Taahhüdü Bilimsel Değildir"

Değişiklikte yer alan “kamu yararı” kavramının geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlike olduğuna dikkat çeken Özden "Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni Zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez" diye konuştu.

 

"Toplumsal Ve Hukuksal Mücadeleyi Sürdüreceğiz"

"Tarım ve Orman Bakanlığı'nın temel görevinin zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez" diyen Özden bir yandan kamuoyunu doğru bilgilendirerek ülke düzeyinde toplumsal mücadeleyi , diğer yandan eş zamanlı olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek "Yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler için de hukuki süreci işletileceğiz" dedi.