< < Sarıgöl'de Yıkıma Gelen Polis Evlerini Korumak İsteyenleri Darp Etti

Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'nde yıkım kararına itirazları devam eden iki evi yıkmak için zabıta ve yıkım ekibiyle gelen çevik kuvvet polisleri yıkıma karşı gelen ev sahibi ve komşularını darp etti.

İstanbul'un Gaziosmsnpaşa ilçesine bağlı Sarıgöl Mahallesi'nde "Deprem riskli alan" gerekçesiyle evler yıkılarak ranta açılmaya devam ediyor. Sarıgöl Mahallesi'nde yaklaşık 8 yıldır mahallelerini korumak için mücadele verdiklerini söyleyen mahalle halkı riski alan olduğu gerekçesiyle yıkım kararı çıkarıldığını, mahalle halkının dava açarak yıkımı durdurmaya çalıştığını belirtti.

Bazı evlerin yıkım kararına itirazlarının olumlu sonuçlandığını bazıları için ise sürecin devam ettiğini aktaran mahalle sakini buradaki bazı evlerin yıkıma itirazlarının kabul edilmediği iddia edilerek yıkıma gelindiğini belirtti.

Yıkımla ilgili gazetemize bilgi veren mahalle sakini sabah saatlerinde çevik kuvvet polislerinin çilingir, zabıta ve yıkım ekibi ile geldiğini çilingire kapıyı açması için elinde savcılıktan belge olup olmadığını sorduklarını onun da 'Benim konu hakkında bilgim yok polis çağırdığı için geldim' dediğimi aktardı.

Mahalle sakini yıkılmak istenen evin sahiplerinin ve onlara destek için gelen komşularının Çevik kuvvet tarafından darp edilerek uzaklaştırıldığını söyledi.

Ellerinde herhangi bir yıkım kararı olmadan gelemeyeceklerini söyleyen ve bunun tamamen hukukla ve kanunu aykırı olduğunu ve suç işlendiğini belirtti.

Mahalle sakini bulundukları bölgenin Gaziosmanpaşa'daki Vialand eğlence merkezine çok yakın olduğunu ve tamamen rant amaçlı mahalledeki evleri yıkmaya çalıştıklarını vurguladı.

Yakınlara karşı 2008 yılından beri mücadele ettiklerini söyleyen mahalle sakini iz 2006 yılında 4 katlı bir bina yaptırdık yaptırırken de İstanbul Teknik Üniversitesi'ne depreme ilişkin disk olup olmadığına dair tespit başvurusunda bulunduk ve elimizde deprem riski bulunmadı ve binanın depreme dayanıklı olduğuna dair bir rapor bulunuyor bizim evimizi de yıkmak istiyorlar diğer evler gibi fakat yıkmak istedikleri evlerin sağında solunda yeni yapılmış 14 katlı binalar yaptırıldı.

Burası deprem riski bulunan bir bölge ise bu binalar niçin yaptırıldı diye sordu. Sarıgöl Mahallesi'nde alanın ranta açılması için ilk önce bölgede oturan Romanların bölgeden gönderilmesi için girişimde bulunulduğunu hatırlattı.

Yoksul insanlar oldukları için ellerine bir miktar para vererek onları mahalleden attıklarını, çok uzun yıllardır bu mahllede oturan halkın evlerinden atılmaya çalışıldığını belirten mahalle sakini "Burada bir yeni bir yapılaşma, yenilenme yapılmak istenebilir ama bu yıllardır bu bölgede oturan insanları evlerinden atarak yapılamaz. Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Kaldı ki, evlerini satanlar da pişman oldular. Çünkü hem üstüne yüklüce para ödediler hem de daha küçük bir dairede oturmak zorunda kaldılar" dedi.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı ile de görüşmeler yaptıklarını, "Mahalle halkını mağdur etmeyecek bir çözüm bulalım" dediklerini fakat kesinlikle olumlu bir yaklaşımda bulunmadığını aktaran mahalle sakini "Son görüşmeye gittiğimizde mahalle muhtarı ve imamı çağırmıştı. Bize 'Evlerinizi boşaltmaya ilişkin belgeleri imzalamak için geldiniz diye onları çağırdım' cevabı aldıklarını belirterek 'Muhtar şahitliğinde evlerimiz boşalttırılıp ardından da cenazelerimizin namazlarımızı kıldıracaktı galiba' diye düşündük dedi. Yıllardır mahkemelerle yıkımlarla mücadele istediklerini söyleyen Mahalle sakini 'Deprem riski tamamen bir bahanedir asıl amaç burayı ranta açmaktır, yeni yapılan binalar da bunun göstergesi.Biz Sarıgöl mahallesi halkı olarak duyarlı tüm insanların bize destek vermelerini istiyoruz" dedi.

Mahalle sakini son olarak "Bölgedeki yıkımın rant amaçlı olduğunu gösteren başka bir örnek daha vereyim. Bizim yasal tapularımızı hazineye devrettiler. Banka kredisiyle borçlanarak aldığım ve yıllarca borcunu ödediğim ev artık hazinenin. Mahkemeleri kazandık ama onlar itiraz ederek adeta eşkıyalık yapıyorlar, evimizi elimizden almak için" dedi.