< “Ölüm Gemisi”ne Bakanlık Engeli

İzmir'de “Ölüm Gemisini Durduracağız Platformu”, Brezilya donanmasına ait asbest ve tehlikeli atık yüklü Nao Sao Paulo isimli geminin Aliağa’da sökülmesini protesto etti. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada sık sık “Zehirli gemiyi durduracağız” ve “Aliağa dünyanın çöplüğü değil” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını platform adına okuyan Deniz Bakır, SÖK Denizcilik firmasının aldığı bu geminin sökümü ile halkın, göz göre göre kanserin kucağına itildiğinin altını çizerek, gemi söküm patronlarının, yıllık ortalama 200 milyon dolarlık kazanç sağladığını söyledi.

Bakır, “Sao Paulo gemisi ne Aliağa’da ne de dünyanın herhangi bir yerinde sökülmemelidir. Bizler “Yaşamak istiyoruz, kanser olmak istemiyoruz, havamızın suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz!” diyerek yola çıktık. Şimdi bunun için hep birlikte sesimizi yükseltme zamanı. Bu ölüm taşıyan gemiyi durdurmak için senin de yapabileceğin bir şey var! Bütün İzmir halkını güç vermeye, yaşam hakkımıza da, doğamızı da birlikte savunmaya davet ediyoruz. Zehirli Sao Paulo gemisini durduralım.” dedi.

Bir grup avukat da asbestli Sao Paulo gemisine karşı hukuki girişimlere başvuracaklarını duyurdu.

Kısa süre sonra da Aliağa'da sökülmesi planlanan ve asbest içerdiği için halkın tepkisini çeken Sao Paulo gemisinin gelişi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından durduruldu. Bakanlık, gemiyle ilgili itirazları ve gemiyle ilgili Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararını değerlendirerek yeni bir risk araştırması istedi.

Araştırmanın AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kurallarına göre yapılması gerektiğini söyleyen bakanlık, "Hazırlanacak Tehlikeli Madde Envanter Raporunda asbest ve diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu yerler geminin planı üzerinde gösterilmeli ve numune alınan yerlerin fotoğrafları bulunmalıdır. Bu kapsamda nofitikasyon şartlı onayının yeniden değerlendirilebilmesi için Brezilya Yüksek Mahkemesi kararına ait bilgi ve belgelerin ve hazırlanan yeni Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun tarafımıza iletilmesini rica ederim" dedi.

Ayrıca gemiyle ilgili Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun Brezilya karasularında yapılması gerektiği kararını da alan bakanlık, araştırmayla ilgili harcamalarının da gemiyi sökecek olan Sök Denizlicilik tarafından karşılanmasına hükmetti.