Maraş’ta Pazarcık Kaymakamlığı, depremzedeler için yardımların toplandığı Kriz Koordinasyon Merkezi’ne el koydu. Bir çok kurumun birlikte topladığı deprem yardımlarını AFAD’ın dağıtıcağını söylenerek günlerdir yardımları halka ulaştıranlar da gözaltına alınmakla tehdit edildi.

Depremin merkez üssü olan Maraş’ın Pazarcık ilçesinde kaymakamlık HDP'nin ve birçok kentin emek ve demokrasi bileşenlerinin depremzedeler için topladığı yardımların yüzlerce gönüllü ile depolama ve dağıtımının yapıldığı Pazarcık ilçesi Hasankoca Köyü Kriz Koordinasyon Merkezi'ne kayyum atayarak merkezdeki yardımlara el koyarak yardımların depremzedelere ulaştırılmasını engelliyor.

Pazarcık Kaymakamı Hamit Kıyıcı bugün birçok askerle Hasankoca köyünde bulunan Kriz Koordinasyon Merkezi’nin gelen yardımları topladığı depoya baskın yaparak çalışmaların atayacakları AFAD koordinatörleri tarafından yapılacağını ve depodan ayrılmaları gerektiğini söyledi.

Depremin yaşandığı ilk günden itibaren halkın yaralarını sarmaya onlara ihtiyaçları olan malzeme ve yiyecekleri ulaştırmaya çalışan gönüllüler ile kaymakam arasında uzun süre tartışma yaşandı.

Kriz Koordinasyon Merkezi’nde bulunan gönüllüler yapılan yardımların depremzedelere ulaştırılmasının kayyım atanarak engellenmesine “Kayyım Öldürür, Dayanışma Yaşatır” sloganları atarak tepki gösterdi.

Deprem yardım gönüllüleri “Ya bizim koordinatörlüğümüzde çalışırsınız ya da burayı terk edersiniz diyerek jandarma tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildi.

Deprem yardım gönüllüleri kayyım ile çalışmayacaklarını belirterek depodan ayrıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve bir çok kurum temsilcisi de yaptıkları açıklamalarla bir çok kurumun oluşturduğu dayanışmayla depremzedelere ulaştırılan yardımın engellenmesine tepki gösterdi.

Pazarcık Kriz Koordinasyon Merkezi'nden HDP üyesi Koray Türkay, devletin yardımlara el koyarak depremzelere ulaştırılmasını engellemsine ilişkin yaptığı açıklamada devletin depremzedelerle dayanışmayı sona erdirdiğini belirterek, "Ölmeyenleri de soğuktan öldürmeye karar verdi" diyerek tepki gösterdi.

Türkay, Kriz Koordinasyon Merkezi'nde 10 gündür insan üstü bir mücadele ve emeğin verildiğini belirterek, "Depremden sağ kalan ve dayanışmaya muhtaç olan insanlar için buradaydık. 10 günlük çalışma çok disiplinli şekilde hiç bir şekilde koasa yer verilmeden sürdürüldü. Gerekli ihtiyaçları temin eden, kolektif çalışmayı esas alan bir çalışma ile yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bu dayanışma devlet tararfından bugün durduruldu. Kayyım atandı. Kaymakam silahlı ordusuyla gelelerek, kayyım atadıklarını ilan etti" dedi.

Depremden zarar gören insanlarla dayanışmanın iktidar ve kaymakam tarafından durdurulduğunu vurgulayan Türkay, "Sözün bittiği yer. Daha ne kadar kötülük yapabilirler dediğimiz herşeyi yaptılar. Yüzbinlerce insanın öldüğü, milyonlarca insanın bugün sokakta yaşadığı insanlara ulaşmak istedik. Ulaştık da. Devlet bu dayanışmayı sona erdirdi. Ölmeyenleri de soğuktan öldürme üzerine bir karar verdi. Buradan ayrılmak durumundayız. Çok üzgünüz. Bizim amacımız Maraş halkı ile dayanışmaktı. Ama devlet buna engel oldu” dedi.

Kriz Koordinasyon Merkezine kayyumun atanmasının ardından dağıtım için tırla gelen yardım paketlerinin nasıl boşaltıldığına ilişkin bir görüntüyü sosyal medya üzerinden "Kayyım atayan ve dayanışmayı gasp eden iktidar, binbir emeklerle hazırlanan ve zarar gelmemesi için bizlerin elden ele depolara yerleştirerek halka ulaştırdığımız kolilerin kayyum sonrası hali... Bakın tırın içindeki malzemeler nasıl dağıtılıyor. Devletin yardımı bu işte... Moloz döker gibi... İnsanların binbir emekle kolileyip hazırladığı dayanışma moloz oluyor. Devlet moloz döker gibi halka yardım dağıtıyor. Yazıklar olsun bu devlete..." ifadeleriyle paylaştı.

Konuya ilişkin HDP Eş Genel başkanı Pervin Buldan konuya ilişkin açıklama yaparak kayyım atanarak depremzedelere yapılan yardımın engellendiğini, günlerdir deprem bölgesine gitmeyen hiçbir yardım ulaştırmayan devletin HDP ve birçok demokratik kitle örgütünün büyük bir özveriyle bir araya getirerek halka ulaştırdığı yardımlara devletin kendi koordinasyonuyla dağıtılıcağını belirterek el konulmasını kabul etmeyeceklerini belirterek tepki gösterdi. Buldan, devletin tüm engelleme çabalarına karşın depremden etkilenenlerle dayanışmayı sürdüreceklerini belirterek tüm kamuoyuna devletin bu engellemesine karşı deprem bölgeleriyle dayanışmayı sürdürme çağrısında bulundu.

Özgür Hukukçular Derneği ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “HDP'nin ve birçok kentin emek ve demokrasi bileşenlerinin depremzedeler için topladığı yardımların yüzlerce gönüllü ile depolama ve dağıtımının yapıldığı Pazarcık ilçesi Hasankoca Köyü Kriz Koordinasyon Merkezi'ne kayyum atanmış, merkezdeki yardımlara el koyulmuştur!

OHAL bahane edilerek kriz koordinasyon merkezlerine, depolara ve yardımlara hukuka aykırı işlemler gerçekleştirilerek halkın,siyasi parti ve STK’ların emeklerine yapılan saldırıyı asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.