Ekoloji, çevre, hayvan hakları örgütleri ile sendikalar, deprem sonrası kimyasal tehlikeye dikkat çekmek için yazılı bir açıklama yaparak, alınması gereken önlemleri sıraladı.

77 örgütün imzacısı olduğu açıklamada, doğanın ve toplum sağlığının korunması gerektiğine vurgu yapılarak, depremden sonra hafriyat dökümü ve asbest tehlikesinin halk sağlığını ve ekosistemi tehdit ettiği belirtildi.

Açıklamada enkazların sulama çalışması yapılmadan hızlıca kaldırılmaya çalışıldığı söylenerek, yıkım ve boşaltma esnasında havaya toprağa ve suya zararlı kimyasalların karıştığı ve asbest riskine karşı koruyucu ekipmanların kullanılmadığı söylendi.

Yıkıma, çevreye ve insan sağlığına dair talepler şöyle sıralandı:

-Depremden önce ve sonrasında belirlenmiş hafriyat depolama yerleri dışındaki tüm döküm işlemleri acilen durdurulmalıdır. Belirlenen alanların ise listesi ve konumları kamuoyuna açıklanmalı, TMMOB, kent/ekoloji örgütleri ve yerel temsilcilerin bu alanları denetlemesine izin verilmelidir. Çok sayıda kimyasal içeren enkaz atıkları, tehlikeli atık depolama şartlarını karşılayan, sızdırmazlığı sağlanmış depo alanlarında tutulmalıdır.

-Enkaz kaldırma işlemleri sulama yapılarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli önlemler alınarak sermaye odaklı değil ekolojik dengeyi koruyan, emekçilerin hayatını koruyacak bir biçimde yapılmalıdır.

-Yıkılan ve hasarlı evlerin asbest ve başkaca tehlikeli madde içerip içermediğine dair envanter kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

-Asbest ve tehlikeli kimyasal içeren hafriyatlar bilimsel yöntemler ile ayrıştırılıp bertaraf edilmeli, yaşam döngüye zarar vermeyecek biçimde depolanmalıdır.

-Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı başta olmak üzere, enkaz kaldırma ve döküm çalışmalarından sorumlu kamu kurumları ile ekoloji örgütleri, meslek odaları, kent konseyleri, sendikalar vb. yerel tüm öznelerin içinde olduğu şeffaf işleyen ortak koordinasyonlar kurulmalıdır.