Beyoğlu Kent Savunması, Fransız Yetimhanesinde kiracı olan kartonpiyer ustası Cemal Cinbiz'i dışarı atmasını protesto etti. Yapılanın bir zorbalık olduğu belirtilerek Cemal Cinbiz'in atölyesine dönmesi istendi.

Beyoğlu Kent Savunması Fransız Yetimhanesi’nin 56 yıllık kiracısı, kartonpiyer ustası Cemal Cinbiz'in atölyesi ve eserlerine el konularak dışarı atan yetimhane bahçesini mesire alanı haline getirmeye çalışan Beyoğlu Belediyesi'ni basın açıklaması yaparak protesto etti.

Beyoğlu Belediye binası önünde "Ali Haydar Yıldız'a Sesleniyoruz: Zanaatten Ve Yetimhaneden Elini Çek!" yazılı pankart açılan eylemde basın açıklamasını Deniz Özgür yaptı.

 

“Fransız Yetimhanesi'nin Korunması Gerek”

Beyoğlu'nun gizli hazinelerinden, bahçesi, bostanı ve kümes hayvanlarıyla Saint Joseph, diğer adıyla Fransız Yetimhanesi’nin içinde barındırdığı marangozhaneleri, 1. ve 2. dereceden tescilli yapıları ve özellikle kartonpiyer üretimi yapılan atölyesiyle korunması, özen gösterilmesi gereken bir değer taşıdığını belirtilen Özgür, “Dolmabahçe Sarayı'nın Malta Köşkü'nün, Adile Sultan Sarayı'nın, Sait Halim Paşa Yalısı'nın, Mısır Apartmanı'nın, Markiz Pastanesi'nin, Pera Palas'ın, Beylerbeyi Sarayı'nın, Vahdettin Köşkü'nün, Emek, Süreyya ve Elhamra Sinemalarının, Maksim Gazinosu'nun, Yıldız Sarayı'nın ve daha sayamadığımız yüzlerce köşk ve yalının kartonpiyer modelleri burada yer almaktadır. Dahası, tarihi topografyayı mucizevi bir şekilde yansıtan eski Tophane Bostanları bölgesinin eşsiz bir kalıntısı olan bahçesi ile korunması gereken bir kültürel miras niteliğine sahiptir” dedi.

 

“Gasbedip El Koyarak Belediyecilik Olmaz"

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın, önceki belediye başkanını aratmayacak hatta ona taş çıkartacak şekilde, gasbedip el koyarak hizmet etme belediyeciliği denebilecek bir yöntem uyguladığını ifade eden Özgür “En şahikasını Fetihtepe Mahallesi'nin dönüşümü sürecinde onlarca hanenin elektriğini, suyunu kestirerek, evlerini yıkıp insanları sokağa atarak gerçekleştirirken gördüğümüz hizmetlerinden birini de geçtiğimiz yıldan bu yana Yetimhane bahçesinde yapmaya çalışıyor. Bina ve bahçesi Fransız Konsolosluğu'na ait olmasına ve sadece kiracıları olmasına rağmen burayı Cemal Cinbiz'den devralmaya çalışan Yıldız, en son geçtiğimiz 1 Haziran tarihinde kolları sıvadı ve alanı ele geçirmeye yönelik bir süreç başlattı.

 

"Fransız Konsolosluğu Hukuksuzluğa Karşı Dava Açtı"

Tapuda boşluk olduğunu iddia edip Beyoğlu Kaymakamlığı'nı devreye sokarak jet hızıyla alana kayyım atanmasını sağladı" dedi. Özgür, Yıldızı'ın yaptığı hukuksuzluğa karşı Fransız Konsolosluğu'nun dava açarak süreci takip ettiğini aktardı.

 

"Kiraları İki Katına Çıkarıp Zorbalıkla Sözleşme Yaptı"

Belediyenin hiçbir hakkı olmamasına, herhangi bir kira vermemesine rağmen bir anda yetimhanedeki bütün kiracıların üstünde konumlandıığı ve onlardan kira almaya başladığını vurgulayan Özgür; “Yetmedi; kira sözleşmelerini yenileyerek herkesin kirasını 2-3 katına çıkardı. Cemal Cinbiz'i de zorbalıkla kendisiyle kira sözleşmesi imzalamaya zorladı.

 

"Koruma Kurulunun Proje Durdurma Kararına Rağmen Düzenleme Yapılıyor"

"Hâlihazırda kullandığımız, çay içsek de içmesek de bahçesinde gezindiğimiz, ilgilenenin atölyesini ve atölyede üretilen eserleri gezip görebildiği bir alanın, 'Burası mezbelelikti, biz burayı halka açıyoruz'gibi gerçekdışı bir söylemle gasb edilidiğini belirten Özgür "Sonra da alandaki bostanı yok edip, kümes hayvanlarını yolladıktan sonra her yerde yaptıkları gibi millet bahçesi adı altında düzenleyip mesire yeri hâline getirmek, son dönemdeki popülist belediyecilik anlayışının bir örneğiyle daha karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Üstelik bütün bu düzenlemeler, 2 No'lu Koruma Kurulu'nun projeyi durdurun ibareli yazılı kararına rağmen yapılıyor" dedi.

 

“Tarihi Bölümler Toprak Ve Beton Atılarak Kapatıldı”

Alanda müze denetimi olmadan yapılan çalışmalar sırasında tarihi salon, duvarlar, salona inen merdivenler, seramikler ve bir dehliz ortaya çıktığını hatırlatan Özgür "Ancak bunlar apar topar üstüne toprak ve beton atılarak kapatıldı” diyerek tarhi eselerin yok edilmekte olduğunu vurguladı.

 

"Dışarı Atılan Cemal Usta Malzemeleri Ve Tarihi Eserleri Korumak İçin Nöbette"

Gelinen aşamada, Yıldız'ın adamlarının 13 Nisan 2023 gecesi Yetimhane'nin kapısını sac kapılarla kapatarak Cemal Usta'nın içeriye girmesini engellediğini aktaran Özgür “O günden bu yana giremediği atölyesinin önünde nöbete başlayan Cemal Usta, malzemelerinin ve eserlerinin başına bir şey gelmemesi için mücadele veriyor. Ayrıca, Cemal Usta'nın Haydar Ali Yıldız hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da hatırlatalım!" dedi.

 

“Tarihe Ve Birikime Sahip Ustaya Böyle Mi Yapılır?”

"Özgür "Diyelim her şey hukuka uygun, diyelim en büyük ihtiyaç küçücük bir alanın park hâline dönüştürülmesi; kiraladığı binasında var olmaya devam eden ve bilahare korunması gereken bir tarihe ve birikime sahip bir usta ve atölyesine yönelik muamele böyle mi olmalı? Bu mudur Beyoğlu'nun hak ettiği yaklaşım?” diyerek tepki gösterdi.

 

“Tarhih Alanı Mesire Alanı Yapmaktan Vazgeçin”

Beyoğlu Belediyesi'ne seslenen Deniz Özgür taleplerini şöyle sıraladı:

* Yetimhane'nin bahçesini mesire alanı hâline getirmekten vazgeçin!

* Zanaat Atölyesi'nin eserlerine zarar vermeyin. Cemal Cinbiz Usta ve ailesinin atölyelerinde faaliyete devam etmelerine izin verin. Bu onların yasal hakkıdır, zilyetlik hakkıdır; yanlışınızdan derhål dönün!

 

"Beyoğlu Ve Cemal Usta İçin Mücadele Edeceğiz"

Özgür sözlerini “Beyoğlu Kent Savunması olarak hem davanın hem sürecin takipçisi olacağız. Cemal Usta, kendi sözleriyle söyleyelim, Beyoğlu'nun değerleri için mücadele veriyor; biz de hem kendisi hem de Beyoğlu için mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek tamamladı.