Kıbrıs’ta İnşaat İşçilerinden Grev

13 Şubat Çarşamba günü Güney Kıbrıs’ta yaklaşık 15.000 inşaat işçisi, daha iyi çalışma koşulları için 24 saatlik grev yaptı.

Grevdeki işçiler, Lefkoşa ve Baf’taki PEO, Limasol, Larnaka ve Gazimağusta’da ise SEK tesislerinde bir araya geldi. İşçiler talepleri karşılanana ve sorunları çözülene kadar pes etmeyeceklerini yinelediler.

İşçilerin talepleri çalışma saatleri, ücretler, tatillerini, sigorta ve ihtiyat fonlarını kapsayan toplu bir anlaşma yapılması. İşçiler, patronların yasadışı istihdamı ve haksız rekabeti teşvik ettiğine, bunun yanında işçilere gerekenden daha az ödeme yapmaya çalıştığına dikkat çekiyorlar.

PEO Başkanı Pambis Kyritsis Lefkoşa’daki toplantıdan önce yaptığı açıklamada “Biz düzenlenmiş istihdam ilişkileri istiyoruz” dedi.

PEO Genel Sekreteri Michalis Papanicolaou ise tasarının yıllarca süren müzakerelerin sonucu olduğunu hatırlatarak patronların birden bire bu tasarıyı yok saymaya kalkıştığını söyleyerek “Yıllardır konuşuyoruz ve şimdi kabul edilenleri uygulamayı reddediyorlar. İşverenler, ‘ekonomik krizden sonra istediğimiz her şeyi yapabiliriz, bu yüzden anlaşmayı reddediyoruz.’ diyor. Diyalogdan bahsediyorlar, ne diyaloğu? 10 yıldır diyalog kurduk” diyor.

Dünyanın her yerinde inşaat işçileri ayakta ve örgütlenmelerini, eylemlerini sürdürüyor.