Irak’ta eylemler ayaklanmaya dönüşmüş vaziyette devam ediyor.

Başkent Bağdat’ta devrimin simge meydanlarından Tahrir Meydanı’nda 1 Ekim’den bu yana süren eylemlerde ülke genelinde en az 100 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı, yüzlerce kişi tutuklandı. Reuters, şehir meydanlarında keskin nişancıların binalardan eylemcilere ateş açtığını söylüyor.

Eylemler kamu hizmetlerinin karşılanması, yolsuzluklara karşı mücadele ve işsizliklere karşı başlamıştı. Irak hükümeti ise eylemlere cevap olarak internet erişim engeli, 1-5 Ekim arası sokağa çıkma yasağı, OHAL getirildi.

Bağdat caddelerinde barikatlar kuruldu, diğer şehirlerde de hükümet binaları ve burjuva medya binaları ateşe verildi. Polis ise eylemcilere gaz bombaları ve ateş açarak dağıtmaya çalıştı.

6 Ekim Pazar günü başkent Bağdat’ın valisi istifa etti. 7 Ekim Pazartesi günü hükümet, 450.000 kişilik istihdam yaratılacağını açıkladı. Basra bölgesindeki düşük gelirli ailelere 17.000 konut verileceği ve ülke genelinde, özellikle de en yoksul bölgelerde 100.000 konut inşa edileceği; 600.000 muhtaç aileye sosyal yardım ve işsizlik ödeneği tahsis edileceğini, çiftçiler için kira ödemelerinde muafiyet alacaklarını duyurdu.

Irak’ta eylemler henüz sona ermiş değil. Ancak hükümetin tavizleri, şunu bir lez daha gösteriyor: Savaşan Halklar Kazanacak!