Irak’ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle 1 Ekim’de başlayan ve ayaklanmaya varan eylemler 25 Ekim’den bu yana yeniden başladı.

Irak hükümeti eylemler karşısında geri adım atıp çeşitli sözler vermiş; eylemleri durdurmuştu. Ancak verilen sözlerin yerine getirilmemesi üzerine Irak halkı yeniden sokaklarda. Binlerce kişi Tahrir Meydanı’nda hükümetin istifasını istiyor.

Eylemlerin yeniden başladığı günden bu yana güvenlik güçlerinin sokağa çıkan halka karşı silah kullanması sonucu yüzden fazla insan hayatını kaybetti, 5.500 kişi kişi yaralandı. Ve 90 devlet kurumu ve parti binası ateşe verildi.

Ayaklanmaların yayılması, taleplerin karşılanmaması, hükümetin halka vahşice saldırması nedeniyle, Irak Komünist Partisi üyeleri ve Sairun Koalisyonu milletvekilleri görevlerinden istifa etti.

28 Ekim günü öğrenciler, Eğitim Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen dersleri boykot ederek sokaklara çıktılar. Öğrenciler, “Ülke yoksa okul da yok” diyor.

Eylemlerin yükselmesi üzerine Irak ordusu, 28 Ekim günü başkent Bağdat ve Kerbela’da gece sabaha kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak sokağa çıkma yasağına rağmen protestolar durmadı. Gece saatlerinde yasağı delmek için korna sesleri durmadı, hoparlörlerden yüksek sesle müzik dinletildi.

Kerbela’da yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 18 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 800 kişi yaralandı. Öğretmen sendikaları, avukatlar ve dişçiler süresiz oturma eylemi ve grev ilan ettiler.