Bolivya’da proleter iç savaşın gelişim muazzam bir hızda. Kendini başkan ila neden faşist Anez’e karşı mahallelerinden, evlerinden çıkıp sokakları dolduran işçiler ve yerliler, El Alto’da bir silah deposuna el koydu, polisler teslim oldu.

Başkent La Paz’a yürüyen halk artık silahlı. Polislerden de halkın safına geçenler olduğuna dair haberler geliyor. İşçi Konfederasyonu COB da genel grev hazırlığında

Bunlara karşılık, Anez’in 15 Kasım günü, “silahlı güçlerin eylemcilere ceza gerektiren müdahalede bulunması” durumunda soruşturmadan muaf tutulmasını sağlayan bir kararname imzaladığı öğrenildi. Yani ordu ve polisin halka dizginsiz bir şiddet ve katliam yapmasının önü açıldı.

Bunun ilk örneği de Cochamba’da yaşandı. 15 Kasım günü Cochabamba'ya yürüyüş düzenleyen halka polis silahlarla ateş açtı ve en az 7 kişi hayatını kaybederken, 34 kişi yaralandı, 300 kişi de tutuklandı. Chapare eyaletinin çiftçilerinin de katıldığı yürüyüşte Huayllani Köprüsü önünde polisler tarafından önleri kesilen yerliler, barikatı aşmaya çalışınca polisin saldırısı ile karşılaştı. Yerliler de bu saldırılara dinamitle karşılık verdi, polis kaçmak zorunda kaldı.