< Katalanlar Bağımsızlıktan Vazgeçmeyecek

 

Katalanlar, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin Ekim ayı ortasında 9 Katalan yöneticiye hapis cezası vermesini protesto etmek için eylemlerine devam ediyor.

10 Kasım günü yapılan İspanya genel seçimlerin üzerinden iki gün geçmesine rağmen İspanya’da hükümet kurulamamış (İspanya seçimlerinde faşist VOX Partisi oylarını iki kat artırmıştı) ve Katalonya Parlamentosu İspanya'dan ayrılmak için baskıları artırmıştı. Katalan Parlamentosu, "kendi kaderini tâyin hakkını somut bir şekilde kullanma iradesini" dile getirdi; bu karar Anayasa Mahkemesince bir saat içinde askıya alındı.

 “Demokratik Tsunami”nin çağrısıyla onlarca araç, İspanya ile Fransa arasındaki sınırda AP-7 otoyolunu kapattı, 300 dolayında kişi araçlardan inerek barikatlar kurdu. Eylem nedeniyle onlarca kilometrelik hatta araç kuyruğu oluştu. Eyleme ertesi gün Fransız çevik kuvvet polisi biber gazıyla saldırarak dağıttı. Eylemin 3 gün sürmesi planlanmıştı.

Platform Telegram üzerinden açıklama yaparak İspanya devletine oturup konuşma çağrısı yaparken, tüm otoyolların kapatılmasını da istedi.

Yöneticilerin tutuklanma nedeni ise 2017’de bağımsızlık referandumu düzenlemiş olmak.