Sudan'da, artan fiyatlar ve gıda sıkıntısı nedeniyle Aralık 2018'de dünyayı sarsan bir ayaklanma çıkmış ve kısa süre içinde El Beşir'in istifasının istenmişti.

Bu ayaklanmada onlarca Sudanlı hayatını kaybetmiş, yaklaşık 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten El Beşir aylarca süren gösteriler sonrası devreye giren Sudan ordusu tarafından geçen Nisan'da askeri darbeyle devrilmişti. Ülkede daha sonra ise ordu ve sivil muhalefet ortaklığında bir geçiş hükümeti kurulmuştu.

El Beşir' in yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, 75 yaşındaki El Beşir'in iki yıl boyunca bir rehabilitasyon merkezinde tutulmasına hükmetti. Sudanlı hâkim, söz konusu karara gerekçe olarak "Yasalara göre, 70 yaşın üzerindekilere hapis cezası verilmiyor" dedi. Hâkim, El Beşir'in devrilmesinin ardından konutunda bulunan milyonlarca euro ve Sudan parasına da el konulmasına karar verdi

İktidardan devrildiği tarihten bu yana gözaltına tutulan El Beşir'in, göstericilerin öldürülmesi için talimat verdiği gerekçesiyle yargılandığı ikinci bir davada henüz karar verilmedi.

El Beşir, 2000'li yıllarda Darfur bölgesinde yaşananlardan dolayı da Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından "soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç" işlemekle suçlanıyor. UCM, El Beşir hakkında 2009 ve 2010 yıllarında uluslararası tutuklama kararları çıkardı.