< < Brezilya’da Petrol İşçileri Grevde

Brezilya devlet denetimindeki Petrobras şirketinin 20.000'den fazla çalışanı, işçilerin işten çıkarılmasını ve kamu varlıklarının özelleştirilmesini protesto etmek için 11 Şubat günü ulusal bir grev gerçekleştirdi.

Faşist Cumhurbaşkanı Bolsonaro, Ocak ayının ortalarında, 1.000'den fazla kişinin çalıştığı bir Petrobras iştiraki olan Parana Azotlu Gübre Fabrikası'nın kapatıldığını duyurdu. Brezilya işçi sınıfının buna yanıtı sert oldu.

1 Şubat günü Tek Tanker Federasyonu (FUP) ve İşçilerin Tek Merkezi (CUT), süresiz bir grev başlattı.

Üst üste 11 gün boyunca, 43 petrol platformu, 11 rafineri, 18 terminal, 7 kara petrol sahası, 5 termoelektrik santrali, 3 idari üs, 3 gaz işleme ünitesi, 1 petrokimya kompleksi ve 1 petrokimya kompleksi ve 1 biyoyakıt fabrikası greve çıktı.

Bolsonaro yönetimi, greve çıkan işçilerin yerine grev kırıcı işçiler almak istese de, başarısız oldu; Brezilya'nın 13 eyaletinde bulunan 95 Petrobras tesisinde yaklaşık 20.000 işçi 11 gün boyunca grevde.

Grevdeki Vitória Su Yolu Terminali işçileri "tarihi bir an" diye niteliyor grevi. Petrobras'ın Rio de Janeiro'daki karargahında 31 Ocak'tan beri kamp kuran işçiler, bugün (14 Şubat) başlaması planlanan işten çıkarmaların durdurulmasını ve toplu iş sözleşmesinin yerine getirilmesini talep ediyorlar.

Bolsonaro 2019'da cumhurbaşkanı olduklarından beri işçiler Petrobras'ın giderek kötüleştiğini söylüyorlar.