< İran Cezaevlerinde Protesto

 Uluslararası Af Örgütü, Covid-19 pandemisi nedeniyle İran’da en az sekiz cezaevinde binlerce tutuklunun protesto eylemlerinde bulunduğunu haber verdi.

Af örgütü cezaevi gardiyanları ve güvenlik güçlerinin tutuklulara karşı gerçek mermiler ve gaz bombaları kullandığını belirtirken, en az 35 tutuklunun öldürüldüğü, 100 dolayında tutuklunun da yaralandığı bilgisini verdi. Çok sayıda tutuklunun, hem cezaevi koşulları hem de hastalığın yayılma riskine karşı greve girdiği belirtiliyor.

10 Eylül günü yaşanan eylemler üzerine Af Örgütü, İranlı yetkilileri “düşünce mahkumlarını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya” çağırdı. 29 Mart günü bir açıklamada bulunan İran Adalet Bakanlığı sözcüsü Gulamhuseyin İsmaili, 19 Mart ile 3 Nisan arasında 100 bin tutuklunun iki haftalık dışarı çıkma izninden faydalandığını söylemişti. Bu tedbir koronavirüsle mücadele çerçevesinde alınmıştı. Tutuklular için söz konusu bu çıkış izni 19 Nisan’a kadar uzatıldı.

İran’da resmi rakamlara göre 4 bini aşkın kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak çeşitli kaynaklara göre 242 kentte 22 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi; koronavirüsün gerçek boyutlarına ilişkin sağlıklı bilgiye ulaşmak mümkün olmuyor