Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr Tedros Ghebreyesus hafta sonu dünya genelinde 400 binden fazla Covid-19 vakası rapor edildiğini, virüsün hızla yayıldığını, ölümcül olduğunu bildirirken, Trump yönetimi ABD Kongresi’ni resmen DSÖ’den çekildikleri konusunda bilgilendiriyordu.

Pandeminin en başından beri Dünya Sağlık Örgütü’nü virüs konusunda Çin’i sorumlu tutmamakla eleştiren ABD yönetimi, Çin’le aralarında sürmekte olan ticaret savaşlarını DSÖ’nün gündemine de taşımayı, Çin’i itibarsızlaştırmak ve bu şekilde Çin’in hızla büyüyen “ticaret hacmi”ni daraltmayı hedefliyordu.

Bir de Çin’in virüsle savaşımda büyük başarı elde etmesi; kısa sürede virüsü kontrol altına alması karşısında, artık “sağır sultan”ın bile duyduğu ABD’nin başarısızlığı, emperyalist-kapitalist sistemin “amiral gemisi”nin deyim yerindeyse batkısı, Trump yönetimini iyice saldırganlaştırmıştı. İstedikleri açıklamaları DSÖ’ye yaptıramayınca da, açıktan örgütü suçlamaya başlamışlardı. En son DSÖ’ye verdikleri ekonomik desteği geri çekmişlerdi; şimdi de resmen çekildiler.

Dünyanın pandemiyle mücadelesi mi? İnsan sağlığı mı? Kimin umurunda! Kapitalizm, kâra dönüştüremediği her türlü sağlık sorununu görmezden gelme konusunda yeterince uzmanlaşmıştır!