Çanakkale Kirazlı mevkiinde 27 gündür süren Su ve Vicdan Nöbeti ile ilgili olarak, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi çadırlı nöbeti bitirdiğini açıklamıştı. Maden şirketinin doğa katliamının önlenmesi için nöbetin sürdürülmesini savunanlar, bir açıklama yaparak nöbet eylemlerine devam edecekleri ve #Kazdağlarıhepimizin diyerek desteğin büyütülmesi çağrısında bulundu.

ÇANAKKALE - Çanakkale'de Kirazlı mevkiinde 27 gündür süren Su ve Vicdan Nöbeti ile ilgili olarak, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi çadırlı nöbeti bitirdiğini açıklamıştı. Kazdağları'nda maden aramasının engellenebilmesi ve çevrenin korunması için eylemin sürmesi gerektiğini düşünen çevre savunucuları bir forum yaparak birlikte mücadele etme ve eylemi güçlendirme çağrısı yaptı. “Her yer Kaz Dağları” diyen yaşam alanı savunucuları, “Kaz Dağları’nda gece gündüz süren nöbetimiz, siyaset üstü bir duyarlılıkla devam etmektedir” dedi
Nöbeti sürdürme kararı alan yaşam alanı savunucuları dün bir açıklamayla Kazdağları'nda süren eyleme destek çağrısında bulundu.

"Gökyüzünün Rehberliğinde Doğada Nöbet Tutuyoruz"
Ekolojik yaşam ve doğa savunucuları olarak Kazdağları’ndaki nöbetimize 27 gündür devam ettiklerini, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden bizlere destek olmak ve yaşamı savunmak için gelen doğa ve yaşam severlerle birlikte olduklarını belirten Ayşegül Ka, "Alamos Gold ve taşeronu Doğu Biga Madencilik’in Kazdağları’nda yürütmekte olduğu siyanürle ayrıştırma yöntemi ile yapılan metalik madencilik faaliyetlerinin son bulması için, bununla birlikte ülkenin diğer bölgelerinde de sürdürülmekte olan ya da planlanan projelerin gerçekleşmesine engel olmak için gökyüzünün rehberliğinde doğada gece ve gündüz nöbet tutmaya devam ediyoruz" dedi.

"Nöbetin Sonlandırılması Ağaç Katliamını Hızlandıracak"
27 gün önce başlatılan nöbet ve kamuoyu tepkisi sayesinde Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik firmalarının doğa katliamına yönelik faaliyetlerin azami ölçüde yavaşlatılmış olduğunu, Nöbet sayesinde onbinlerce ağacın kesilmesi geciktirildiğini hatırlatan Ka, "Kazdağları’nda 7/24 nöbetin sona ermesi halinde buradaki ağaç katliamı hızlanacaktır. Bizler Anayasa’nın 56’ncı maddesinde geçen, herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ilkesini savunuyoruz"dedi.

"An Be An Katliamın Hafızası Olup Dünyaya Duyuruyoruz"
Her gün iki kere maden sahasına giderek kamuoyuna maden sahasındaki gelişmeler hakkında bilgi aktardıklarını, yeni ağaç kesimlerini önlemek amacıyla 7/24 nöbet tutulduğunu, katliamın an be an hafızası olup tüm dünyaya duyurduklarını aktaran Ka, nöbeti sürdürüken ülke çapında çıkan orman yangınlarının benzerlerinin bölgede de yaşanmaması için tetikte olduklarını belirtti. Burada çıkartılabilecek olası orman yangınlarına dair önleyici ve ilk elden sorumlu kurumları bilgilendirici bir sorumluluk da üstlenmiş olduklarını ifade eden Ka, Kazdağları’ndaki nöbetin gece-gündüz sürdürülmekte olduğunu söyledi.

"Kazdağları'ndaki Ekolojik Katliamı Duyarlı İnsanların Mücadelesi Engelleyecek"

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu'nun, kendi eylem planı çerçevesinde mücadelesine devam ederken, çadırlı nöbeti sonlandırma kararı aldığını hatırlatan Ka, "Koordinasyon kurulunun tüm yaşamsal ve lojistik desteğini sonlandırmasına rağmen, bizler 7/24 nöbetimize devam ediyoruz. #heryerkazdağları diyerek Kirazlı/Balaban mevkiinde demokratik yapılanma ile hiyerarşi olmadan ve hep birlikte mücadele edebiliriz. Başta Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olmak üzere tüm yerel dinamiklerle Kazdağları’ndaki ekolojik katliama karşı, birlikte mücadele etmenin önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz" dedi.
Duyarlı insanların çığlığının bu katliamı engelleyeceğini, doğayı ve yaşamı savunmak için başlatılan ve gece gündüz süren çadırlı nöbette ısrarın, altıncı şirketinı nasıl yavaşlattı ise faaliyetlerine de son verip gitmesine sebep olacğını vurgulayan Ka, ekoloji mücadelesi veren bütün kurum ve topluluklara birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.



"Sincapları Gözetip, Kozalakları Paylaşacak Doğa Katlimanı Karşı Duracağız"

"Kazdağları kurtulursa Cerattepe ve Salda kurtulur. Kazdağları kurtulursa, Kuzey Ormanları ve Murat Dağı kurtulur. Kazdağları kurtulursa, Munzur ve Hasankeyf kurtulur. Kazdağları kurtulursa, Istırancalar ve Alakır kurtulur. Kazdağları kurtulursa, ODTÜ Kavaklık ve Fatsa Kurtulur" diyen Ka, sözlerini "Yaşam mücadelesini büyüterek, Kazdağları sincaplarını gözeteceğiz. Kozalakları paylaşacağız, sularımızın ve doğamızın zehirlenmesine tarihi ve kültürel miraslarımızın yok edilmesine karşı duracağız. Herkesi buraya gelerek çadırlı nöbete güç vermeye, Türkiye’nin ve dünyanın her yerine çadırlar kurarak ses vermeye, sosyal medyada #heryerkazdağları etiketi ile paylaşımlar yaparak mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz" diyerek tamamladı.