DİSK "Ekmek, Adalet, Hürriyet İçin 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!"

DİSK 1 Mayıs programına ilişkin açıklamasını Beşiktaş'ta bulunan genel merkez binası önünde gerçekleştirdi. 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'ne dair açıklamasını Beşiktaş'ta bulunan genel merkez binası önünde gerçekleştirdi. Binaya "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı asıldı. Açıklamada Taksim Meydanı'nın yasaklanmasının Anayasaya ve yasalara aykırı olduğuna ilişkin AYM kararı, ve "Yaşsın 1 Mayıs", 1 Mayıs'ta Taksim'e" dövizleri taşındı.

Basın açıklaması öcesinde 1 Mayıs marşı çalındı..DİSK adına basın açıklamasını Arzu Çerkezoğlu okudu.

1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'nde, hakları için, adalet için, demokrasi için, barış için mücadele eden işçiler dünyanın dört bir yanında meydanlarda buluşacaklarını söyleyen DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yılın 365 günü ezilen, sömürülen, horlanan ve yok sayılan milyonlar olarak, 1 Mayıs alanlarında kendimizi ifade edecek, taleplerimizi, umutlarımızı ve tepkilerimizi dile getireceğiz, alanlarda meydanlarda olacağız" dedi.

Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, gençlerin, kadınların hesap sorma ve değiştirme iradesini güçlü bir biçimde ortaya koyduğu, siyasi iktidarın yoksullaştırıcı ekonomi politikalarına ve hukuksuzluklarına dur dediği bir dönemde 1 Mayıs'a gidildiğini ifade eden Çerkezoğlu, "Emek ve Demokrasi mücadelemizin yeni bir dönemini 1 Mayıs meydanlarından başlatacağız. Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü; gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı, vak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, hükümetin yoksullaştırıcı ekonomik programına, seçimden sonra uygulayacağını ilan ettiği acımasız kemer sıkma politikalarına, tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsiziiklere karşı itirazlarımızı şimdi de1 Mayıs meydanlarına taşıyacağız" dedi.

Ülkemizde güçlü bir tarihi olan 1 Mayıs'ı işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyeceklerini söyleyen Çerkezoğlu, işçilerin emekçilerin ekmek için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağını söyledi.

Yükselen enflasyona, işçi ve emekçilerin ücretlerinin her gün daha da erdiğine yoksullaştığına, haklarının gasp edildiğine değinen Çerkezoğlu "Oysa biz çok çalışıyoruz, çok üretiyoruz. Dünyanın en uzun çalışma saatleri Türkiye'de. Üstelik iş cinayetleriyle, meslek hastalıklarıyla cebelleşiyoruz. Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında. Ancak bu böyle gitmez! Adalet için 1 Mayıs'a!" dedi.

Mücadelemiz sadece ekmek mücadelesi degil, aynı zamanda bir demokrasi mücadelesi, işçilerin hukuk ve adalet işçinin güvencesi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu "Adaletin ve hukukun olmadıgı yerde haklarımızı demokratik yollarla savunmamız engellenir! Adaletin olmadıgı yerde hak yiyenden, yolsuzluk yapandan, suçlulardan hesap sorulmaz! Gelirde, vergide ve ülkede adalet olmadıgı içindir ki ülkemizde yoksul her gün yoksullaşırken, zengin servetine servet katmaktadır. O yüzden 1 Mayıs 2024'te Anayasa'mızda tanımlanan demokratik laik sosyal hukuk devleti için mücadele ediyoruz"dedi.

Ülkede tüm hak ve özgürtükler gibi örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve hak arama özgürlüğünün büyük bır baskı altında olduğunu belirten Çerkezoğlu, sendikalaşma, ifade, toplantı ve gösteri yürüyüş hakları başla olmak üzere temel hak ve hürmyetler baskıcı otoriter rejim altında kullanılmaz hele getirildiğini belirterek "Bizler, işçiler, gmekçiler, emekliler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, insanca yaşamak istiyoruz.Ülkemizin dört bir yanındakı 1 Mayıs alanlarında birleşme zamanıdır" dedi.

Çerkezoğlu "Ülkemizde 1 Mayıs'ların, bir simgesi var: işçilerin emekçilerin muycadelesinin ve geleneğinin, emeğe saygının bir simgesi var Taksim Meydanı! Taksim Meydanı 1977'den beri yüreğimizdeki yaradır, yeniden yasaklandığı 2013'ten beri en büyük hasretimizdir.Bu yıl, 2024 1 Mayıs'ında yüzümüzü Taksim'e dönüyoruz" dedi.

Dunyanın her yerinde olduğu gıbı ulkemizde de işçilerin ve emekçilerin, 1 Mayıs'ı kendi belirledikleri, kentin en merkezi meydanlarında, İstanbul'da da Taksim'de coşkuyla kutlama hakkı bulunduğunu ifade eden Çerkezoğlu, ulusal ve uluslararası mahkemelerce de kabul edilen bu hakkın kullanımı, 2013 yılından beri keyfi biçimde engellenmekte olduğunu söyledi.

Son olarak, geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesi tarihsel bir karar verdiğini, kararları herkes için bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi kararını verdiğini ve bu karar kesin olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır Bu hakkı engelleme hukuk dışıdır. Bizlerin 1 Mayıs'ta Taksım'de olmasını engellemek hukuk tanımazlık olur, Anayasal düzene karşı bir suç olur. Anayasa'nın tanınmadığı yerde ekmek olmaz, adalet olmaz, hürriyet olmaz Anayasa'nın tanınmadığı yerde demokrasi olmaz, çocuklarımızın geleceği olmaz, Anayasa Mahkemesi kararlarına, Anayasaya ve Anayasal duzene sahıp çıkmak, dün olduğu gıbi bugün de, öncelikle işçi sınıfının görevidir" dedi.

"2024 1 Mayıs'ında Taksım'de olmak ekmeğimize sahıp çıkmaktır, adalete ve hürriyete demokrasıye sahip çıkmaktır ve en önemlisi ülkemize sahip çıkmaktır" diyen Çerkezoğlu ayrıca DİSK'in üyesi olduğu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC'un 4 Mart'ta tum dunyada kapsamlı bır “Demokrasi” kampanyası başlattığını ve Demokrasi kampanyası dünya genelinde sendikaların kolektif gücünü bır araya getirerek demokratik değerleri ve işçi haklarını savunmayı hedeflediğinin DİSK'in de bu kampanyanın aktibir parçası olacağını söyledi.

Taksım'ın 1 Mayıs'ta işçilere kapatılmasının tüm antidemokratik uygulamaların ve hukuksuzlukların simgesi haline geldiğini vurgulayan Çerkezoğlu, ,"Taksim'in özgürleştirilmesinin ülkemizde bir demokrasi meselesi olduğunu bu nedenle işçi sınıfının dünya çapında yüuryuttuğu “Demokrasi” kampanyasına 1 Mayıs'ta Taksım'de olma irademizi büyüterek güç vereceğiz. Dünyanın dört bir yanında hakları için ve demokrasi için mücadele eden işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların sesleri ve temsilcileri 1 Mayıs'ta bizimle olacak. 1 Mayıs 2024'te şimdi demokrasi zamanı, şimdi Taksim zamanı" dedi.

1 Mayıs 2024'te "Demokrasi Şimdİ, Taksim Şimdi" şiarıyla Taksim'de olacaklarını vurgulayan Çerkezoğlu Kararımız kesindir: Bizler İstanbul'da 1 Mayıs sabahı bır elimizde karanfil, bir elimizde çocuklarımızla yüzümüzü Taksim'e dönecek ve yürüyeceği. Türkiye işçi sınıfı işine, aşına, ekmeğine, hakkına, hukukuna sahip çıkma iradesini 1 Mayıs'ta Taksım'e yürüyerek gösterecek. Taksim 1 Mayıs alanıdır! Taksim ekmektir, adalettir, hürriyettir! Taksim memlekettir" dedi.

Çerkezoğlu,"Ekmek, adalet, hürriyet ve memleket için şimdi birlik olma zamanı Şimdi mücadele zamanı, dayanışma zamanı. Yaşasın 1 Mayıs" diyerek sözlerini tamamladı.

Eylemde "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs'ta 1 Mayıs Alanındayız", "Taksim 1 Mayıs Alanıdır", "1 Mayıs'ta Taksim'e" sloganları atıldı.