Kocaeli İSİG Meclisi’nden 23 Nisan’da Çocuk İşçiliğe Karşı Eylem

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda eylem yaparak çocuk işçiliğe, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına son verilmesi için mücadele çağrısı yaptı.

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG, çocuk işçiliğe, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına ve iş cinayetlerine son verilmesi talebiyle bugün İzmit Sabri Yalım Parkı’nda bir eylem gerçekleştirdi. Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi, siyasi partiler, sendikalar ve çeşitli derneklerin temsilcilerinin katıldığı eyleme, halk da alkışlarla destek verdi. Basın açıklamasının ardından imza kampanyası başlatıldı.

Eylemde, “MESEM’e Hayır”, “Parasız Eğitim Parasız Sağlık” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Eğitim-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Ayda Işık okudu. Türkiye sanayisinin dünya pazarlarında, özellikle AB pazarında var olmasının yegâne yolunun ucuz işgücü ihracı olduğunu belirten Işık, şirketlerin ve hükümetin dizginsiz kar hırsı için çocukları hızla çocuk işçiliğe ittikleri bir süreçten geçildiğini söyledi.

Işık "Bir yandan ÇEDES ile tarikat ve cemaatlerle yapılan protokollerle eğitimde dinselleştirmeyi yaygınlaştıranlar diğer yandan MESEM adı altında çocuklarımızı çocuk işçiliğine itiyorlar. Yani tevekkülle terbiye edip sömürü çarklarına kurban etmeye çalışıyorlar! Hayır! Kabul etmiyoruz! Kabul etmeyeceğiz!Çocuklarımızın güvenle geleceğe baktıkları bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceğiz!" dedi.

Kocaeli İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi taleplerini ise şöyle sıraladı:

1- Çocuk işçiliğin ancak ülkemizde emeğiye geçinenlerin yani üretenlerin ülkemizi gerçek anlamda yönetmesi durumunda önlenebileceğinin bilinciyle; Çocuk işçilik yasaklanmalıdır!

2- Eğitime verilen bütçe artırılmalı, MESEM uygulamasına son verilmeli, mesleki öğrenim çocuk ve gençlerin gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olmalıdır!

3- Çocuklarımızın şirketlerin kar hırsına kurban edilmediği, erken yaşta çalışmak zorunda kalmadığı ve iş cinayetlerinde katledilmediği bir Türkiye istiyoruz! çocuklarımıza mutlu ve güvenli bir gelecek sağlamak için herkesi birlikte mücadeleye davet ediyoruz!