Çocuk Evlerinde Bakıcı olarak çalışan emekçiler, kanununda yapılan bir değişiklikle iş kanunu kapsamı dışında bırakılmaları nedeniyle 4 Haziran'da Ankara'ya gidecek.

Aile Bakanlığı Çocuk Evlerinde çalışan bakıcı anneler diye tabir edilen “Bakım Personelleri” 2014 yılında Sosyal Hizmetler Kanunu’nda yapılan bir kalem oynatmasıyla işçilikten doğan bütün haklarını kaybetti.

Kanunun 16. maddesine bir anda bakım personellerinin iş yasasının 4. istisnalar maddesine bağlı çalıştıkları eklenmişti. İş yasası 4. maddesi bu işçilerin işçi olmadıklarını söylüyordu. Aile Bakanlığına bağlı çalışan binlerce işçi bir günde iş yasası kapsamından çıkartıldı.

Korunmaya alınmış çocukların bakıcıları bakım anneleri ya da babaları 24 saat çalışıp 48 saat durarak çalışıyor İş yasasında olsalardı uygulanamayacak bir şekilde on saat dinlenme saati kabul edildiğinden ne kadar çok çalışsalar da haftalık saatlerini dolduramıyor.

Ülke genelinde yüzlerce evde tek başına, hem ev işlerine hem alışverişe hem okul ödevlerine yetişerek çalışan anneler 6-17 yaş arasında birçok çocuğun olduğu yerde dinlenme saatlerinde ise iş yerinde görülmüyor.

Koruma altındaki çocuklara bakan annelerin sorunları bunlarla bitmiyor. Bir evde yalnızca 3 anne çalıştığı için hastalık izni, tayin hakkı, hatta çocuğunu emzirmek bu anneler için neredeyse imkansız. Senelik izinlerde evler birleştirilerek herkes için sağlıksız tıka basa ortamlar oluşuyor. İş yükü ikiye katlanıyor.

Sağlık Bakanlığı çalışanlarına da toplu iş sözleşmesi yapan Öz Sağlık İş, yetkili olduğu bu iş yerlerinde aradaki farkı gözeterek ince bir ayar çekiyor. TİS’de iş kanununa gönderme yaparak ama fiili durumlarda annelerin aleyhine düzenlemeye göre durumu ayarlayarak aldatmacayı resmi hale getiriyor. Bu konuda üyelerini bilgilendirme gereği de duymuyor. Annelerin bir çoğu iş kanununa bağlı çalıştığını zannediyor.

Aile Bakanlığı'na bağlı Çocuk Evlerinde çalışan emekçiler yaşadıkları hak gaspını "Çocuk Evleri Bakım Personelleri İş Kanunu Haklarını İstiyor" adlı sosyal medya hesabından paylaştı.

Çocuk Bakım Evi emekçileri, bu hak gaspına karşı, 2014’den önce aynı iş yerinde aynı işi yaparken birden ellerinden alınan haklarını geri almak için Tüm İş Konfederasyonu'nun desteği ve Tüm Sağlık İş’in öncülüğünde 4 Haziran’da Ankara’ya Aile Bakanlığı’na gidecek.

Çalıştıkları yerin ev değil ev tipi iş yeri, kendilerinin de ev hizmetlisi değil Alile Bakanlığı'na bağlı çalışan işçiler olduklarını belirten emekçiler. haklarını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyor.