Büro Emekçileri Sendikası 9. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleştirildi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) 9. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleştirildi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve KESK'e bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin de katıldığı genel kurul, pandemi önlemleri dikkate alınarak gerçekleştirildi.

Genel Kurulun açılışında konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, pandemi sürecinde bütün ülkelerde dünya ekonomisinin küçülmesiyle salgının faturasının emekçilere yıkıldığını, işsizlik artarken ücretlerin düştüğünü söyledi.

 

"Emekçiye Açlıktan Ölmeyecek Ücret Bile Verilmedi"

Emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığına değinen Akpınar, Türkiye'de salgına karşı açıklanan ekonomik paketlerin sistemin çarklarının dönmesi, sermayeye teşvik ve kaynak aktarılması için çıkarıldığını belirtti. Emekçilere ise açlıktan ölmeyecek kadar bile ücret desteği verilmediğini söyleyen Akpınar, öte yandan pandemide neredeyse parası olana bile eğitim ve sağlık hizmeti verecek bir sistemin kalmadığını söyledi.

 

"Kamuda Keyfiliğin Önü Açıldı"

Kamu emekçilerinin iş güvencesine yönelik saldırıların arttığını da belirten Akpınar, "Kurumlarda keyfi uygulamalar, bakanlıkların kuruluş yasaları değiştirilerek, kamu hizmeti verme amacının ortadan kaldırılması, 4/B sözleşmeli istihdamın esas istihdam haline getirilmesi, mülakatın esas alınması, gibi kamuda her türlü keyfiliğin önü açıldı" dedi.

 

"Salgın Önlemi Alınmıyor Emekçiler Risk Altında"

İşyerlerinde salgına karşı tedbirlerin alınması, zorunlu olmayan hizmetlerin durdurulması, dönüşümlü ve uzaktan çalışmanın uygulanması gibi taleplerin öncelik kazandığını ifade eden Akpınar, salgında normalleşme uygulaması ile birlikte kurumlarda izinlerin kaldırılmasının, dönüşümlü ve uzaktan çalışmanın idarecilerin insafına bırakılmasının büro emekçilerinin hâlâ risk altında çalışmasına neden olduğunu söyledi.

 

"Dünya Emekçilerinin Mücadelesi Umut ve Güç Veriyor"

Akpınar, "Bugün dünya açısından kapitalizmin krizi, neoliberal politikaların iflası, ülke açısından da Saray rejiminin çöküşünden bahsediyorsak, bunu emekçilerin, kadınların, gençlerin halkların mücadelesinden ayrı değerlendiremeyiz. Dünya genelinde işçiler, emekçiler başta olmak üzere ezilen halkların, ekonomik, sosyal, demokratik hak ve özgürlüklere sahip çıkma ve yeni haklar ele etmek için verdikleri mücadeleler, yeni bir gelecek ve dünya arayışı için umudun ve güç biriktirmenin dayanağı oldu" dedi.

 S.KALELİ