Dün akşam “Hazırlıklarımızı tamamladık, saat 10.00’da Ankara’ya, TBMM’ye yürüyoruz” diyerek herkesi dayanışmaya çağıran madenciler, yürüyüşe başladıklarında polis saldırısı ile karşılaştı.

Soma'da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Maden işçileri, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası ile birlikte 4 Temmuz günü Ankara'ya yürümüşlerdi ve 4 gündür polis tarafından Ankara girişinde bekletilyorlardı. Madenciler, bu sabah bulundukları yerden Meclis’e doğru yürüyüşe geçti. Madencilerin yürüyüşü polis saldırısı ile karşılandı.

Madende iki ayağını kaybeden İdris Sarıkaya, polis barikatı önünde konuşma yaparak “Ben bu memlekette adalet istiyorum. Zenginin tarafını tutmasınlar. İşçiyi, garibanı zengine peşkeş çekmesinler! Ben emek vermişim, bacak vermişim, göz vermişim. Ben hakkımı istiyorum arkadaş. İsterseniz bizi burada vurun öldürün. Ben evimden helalleştim da çıktım!” dedi.

Polisin saldırısına tepki gösteren madenciler “Vur vur inlesin, Ankara dinlesin” ve “İşçi burada, Soylu nerede” sloganlarıyla baretlerini asfalta vurarak kırdılar.

Burada açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, 15 yıldır hak mücadelesi verdiklerine dikkat çekerek, "Her önüne gelen Ankara'ya girebiliyor, biz giremiyoruz, ne yaptık biz? Hırsızlık mı yaptık? Katil miyiz? Türkiye halkına sesleniyoruz; bizi görün, yanımızda olduğunuzu hissettirin” dedi.

Madenciler bir gün önce bir heyetle dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile görüştü ve “Haklarınızı veremeyiz emsal olur” cevabıyla karşılaşmıştı... Bunun ardından AKP Grup Başkanvekili ve MYK Üyesi Mustafa Elitaş’la görüşen madencilerin anlattıkları ise sermayenin yüzünü gözler önüne seriyordu.

Madenci: Hakkımızı ödeyeceksiniz

Elitaş: Bana ne? Bana mı çalıştınız?

Madenci: TKİ’ye iş yapan firmada çalıştım. AKP üyesiyim. Oy verdim kesintiniz.

Elitaş: Bana ne? Vermeseydin…

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, Mustafa Elitaş'ın 2 aydır kanunun Meclis'e gitmesini engellediğini söyleyerek “Elitaş'a sormak lazım; Bize 3 defa 'yol buluyoruz' dediniz. Yol kanundur. Kanundan başka nasıl yol olur? Siz yıllardır alışmışsınız yolsuzluğa. Biz kanun istedik. Kanun yok mu? Çevik kuvvet, asker, jandarma hepsi karşımızda. Neden? Bu nasıl bir adaletsizlik? Yeter artık” dedi.

Madencilerin Ankara girişinde bekleyişi devam ediyor.