< < “İnci Dişli Kavga Yoldaşımız”

Kafasıyla gelmişti kitapların arasından.. Ortaokul yaşlarından başlamıştı okumaya, dünyayı anlamaya, yorumlamaya ve onu değiştirmek için gereken teoriyi bulma çalışmalarına.

Çocuk denecek yaşta dünyanın sorunlarına kafa yormaya başlayan, hatta ‘ağır topların’ bile okumadığı kitapları okumaya çalışan, dünyanın devrimci dönüşümü için mücadele etmeyi kafasına koymuş bir yoldaştı o.

Emekçi bir ailenin çocuğu olarak kapitalizmin emekçileri mahkum ettiği açlığı çok net bir şekilde ev yaşamında görebiliyor ve hatta ortaokul dönemlerinden itibaren fabrikada çalışan annesi ile uzun uzun sohbetler ediyordu işçilerin yaşamlarına dair.

Leninistlerle tanışmasının ardından yürüttüğü tartışmalar sonucunda onlarla hareket etmeye karar verir yoldaş ve onun serüveni başlar. Lisedeyken parmakla gösterilen, yeni insanı çok genç yaşlardan itibaren kendi karakterinde yaratabilmiş, çalışkan, disiplinli, cüretli bir devrimci olarak tanınır yoldaşımız. 2008 yılındaki kısa süreli zindan süreci onun gelişimine hız katar.

Kenan yoldaş, DÖB-GEB çalışmalarında, emekçi semtlerde, işçiler arasında çalışmalar yürütür, hem gençlik faaliyetinde politik olarak çok yetkin bir yoldaş olarak gözlerin aradığı biri haline gelir, hem de platform temsilcisi olarak toplantılarda, panellerde, eylemlerde konuşmalar yapar. Hatta bir defasında Çukurova Üniversitesi’nde DÖB’ün düzenlediği bir panelde ekonomik kriz ve kapitalizm üzerine yaptığı konuşmanın ardından onu uzun yılların akademisyeni zanneden öğrenciler de olur. Yoldaşın bir olguyu, bir durumu veya bir görüşü derinlikli ve sakin bir şekilde uzun uzadıya anlatabilmesi, bundan hiç sıkılganlık duymaması ve özellikle biz genç yoldaşlarda ona karşı büyük bir saygı uyandırırdı. Sadece bu da değil, çalışmalarla ilgili yaşadığımız bir sorunda bize her anlamda yardımcı olur, kafamızı açmaya çalışırdı.

Onun soğukkanlılığına birçok eylem anında tanık olanlardan biri olarak, bu duruma bazen hayret ettiğim de olurdu. Yoldaşı birebir de tanışma şansı yakalamış biri olarak, onun geceleri birkaç saat uyuyup kitap okuduğunu, çalışmalar üzerine kafa yorduğunu her duyduğumda ondan daha çok etkilenirdim.

Genç yaşında hem bu kadar derinleşebilmiş hem de bu kadar olgunlaşabilmiş olmak, çoğu insanın kavuşabileceği bir şey değil. Ve Kenan yoldaşın derinliği, tam da en yoğun koşuşturmacaları içinde, en yoğun dönemlerin arasında büyük emeklerle gerçekleşmiştir. Bununla birlikte yoldaşın fedakarlıklarından bahsederken, onun ve bu topraklarda Kürt halkının özgürlüğü için savaşmaya giden binlerce devrimcinin büyük fedakarlıklara halkların mücadele birliğinin ateşten köprülerle kurulduğunun kanıtıdır. Ezilen bir ulusun katledilmesine, yok sayılmasına, kazanımlarının elinden alınmasına karşı duran binlerce enternasyonalist devrimci gibi, Kenan yoldaş da Kürt halkının ve tüm ezilenlerin özgürlüğü için ortak düşmana karşı savaşırken ölümsüzleşti, tıpkı geçmişte Filistin halkının özgürlüğü için savaşan ve ölümsüzleşen yoldaşlarımız gibi.

Bu açıdan, iyi ki Kenan yoldaşla tanışabilmiş, onunla aynı yöne bakabilmiş ve aynı ekmeği paylaşabilmişiz... Gözünü budaktan sakınmayan, kavga içinde boylu boyuna bulunan bir insan olarak, yoldaşımızın devrim mücadelesine ve bizlere bıraktığı bir çok değeri ve onun ideallerini yaşatmak ve devrimimizi zafere taşımak tüm yoldaşlarının omuzlarında.

Yoldaşın