Cengiz Holding tarafından Kaz Dağları’ndaki Halilağa Bakır Madeni projesinin iptali için Cengiz Holding önünde basın açıklaması yapmak isteyen 7 kişi gözaltına alındı.

Kazdağları’nda yapılmak istenen maden ocaklarına karşı verilen mücadele devam ediyor. Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen Kazdağları’nda, Halilağa Bakır Madeni projesine karşı bugün görülecek iptal davasına destek amacyla Kazdağları İklim Koalisyonu üyeleri basın açıklaması gerçekleştirmek istedi.

Kazdağlarındaki altın bakır madeni projesinin iptali için açılan dava bugün Çanakkale’de görülecek. Davaya destek olmak için Üsküdar’da bulunan Cengiz Holding binası önünde Kazdağları İklim Koalisyonu üyeleri “Ne Alamos Ne Cengiz Kazdağlarını Vermeyeceğiz #DefolCengiz” yazılı pankart açarak basın açıklaması okumak istedi.

Polis burada eylem yasağı olduğunu ve basın açıklaması yapamayacaklarını söyledi. Koalisyon üyeleri ise basın açıklaması yapmanın anayasal hakları olduğunu ve müdahale hakları bulunmadığını belirterek basın metnini okumak istedi.

Polis ise koalisyon üyelerine saldırarak pankartı yırttıl Buna rağmen Kazdağları Koalisyonu üyeleri pankarlarını tutarak açıklama metnini okumak istedi. Polis saldırarak biri gazeteci olmak üzere 7 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltıları duyuran İklim Adaleti Koalisyonu, sosyal medya hesaplarından “Cengiz Holding'in #Kazdağları'ndaki altın-bakır madeni projesini iptali için bugün Çanakkale'de görülecek davayla dayanışmak üzere holdingin Üsküdar'daki binası önünde eylem yapmak isteyen 7 arkadaşımız gözaltına alındı. Arkadaşlarımızı serbest bırakın! #CengizDefol" ifadalerini kullanarak gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Gözaltına alınan 7 kişi Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği’ne götürüldü.

Kazdağları İklim Koalisyonu avvukatlarından İsmail Hakkı Atal ise yaşanan gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada "Arkadaşımızlarımız İstanbul Üsküdar'da Cengiz Holding'in önünde basın açıklaması yapmaya çalışırken gözaltına alındılar ve Üsküdar Emniyet Amirliği'ne götürülüyorlar.

"Yapılan tamamen hukuksuz ve yasaya aykırı. Herkes önceden izin almaksızın basın açıklaması yapma hakkına sahiptir. Anayasal haklarını kullanan yurttaşlara kanunsuz emir uygulayarak gözaltı yapan, yaptıran tüm kamu (parti) görevlilerini ve Mehmet Cengiz 'i Savcılığa şikâyet ettikten sonra verilecek takipsizlik kararını Anayasa mahkemesine taşıyarak gelecekte hepsinin yargılanmasını sağlayacağız.

"O amir de 5'li çeteyle birlikte yargılanacak” ifadelerini kullandı.