< Hasan'ın Şantiyesinde Çalışma Durdu

 

Galataport inşaatında koronovirüs vakası görülmesine rağmen çalışma devam edilmesi ve  Dev Yapı İş Sendikası Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz'un bu nedenle yaşamını yitirmesi üzerine Dev Yapı İş Sendikası üyesi işçiler Galataport şantiyesi önünde eylem yaptı. Eylemin ardından Galataport şantiyesinde 4 Mayıs'a kadar çalışma durduruldu.

İSTANBUL - Sendikalar ve meslek örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen Galataport şantiyesinde de koronovirüs testi pozitif çıkan işçiler olmasına rağmen çalışma devam ettiriliyordu.

DİSK'e bağlı Devrimci Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz, İstanbul Karaköy'de bulunan Galataport şantiyesinde çalışırken geçirdiği kalp krizi sonrası hastaneye kaldırıldı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi altına alınan Oğuz, 13 Nisan'da  yaşamını yitirdi. Oğuz'un ölüm sebebi ise kayıtlara "bulaşıcı hastalık" olarak geçti.

Dev Yapı İş Sendikası'nın çağrısı üzerine Galataport şantiyesinde işçilere iş durdurma eylemi yapmıştı.

Dev Yapı İş Sendikası üyesi işçiler Hasan Oğuz'un yaşamını yitirmesinin ardından bu duruma tepki göstererek 14 Nisan'da ise Galataport şantiyesi önünde eylem yaptı. Eyleme İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri ve Emeğin Gücü Derneği üyeleri de katılarak destek verdi.

Hasan Oğuz'un fotoğrafı bulunan ve  "Dev Yapı-İş Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz'u Bulaşıcı Hastalık Sebebiyle Yitirdik!" çağrısı yazılı pankart açılan eylemde "İnşaat İşçisi Köle Değildir", "Hasan Oğuz Mücadelemizde Yaşayacak" sloganları atıldı.

Eylemde konuşan DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut,  "Sermaye bir yandan 'Evde Kal' çağrıları yapaken bizler bu şantiyelerde salgınla ölümle burun buruna çalışmak zorunda bırakılıyoruz" dedi.

Gerekli önlemlerin alınması için 20 Mart'ta ve 3 Nisan'da iş bırakma eylemi yaptıklarını ama yine  işin durdurulmadığını aktaran Karabulut, 3 Nisan'da ise üç İşçide virüs tespit edilmesine rağmen yine önlemler alınmadığını, yine işlerin durdurulmadığını söyledi. "Hala bu salgında ölümle burun buruna çalışmaya zorlanıyoruz. 7 Nisan'da bu şantiyede çalışan arkadaşımız Hasan Oğuz kalp krizi geçirdi. 5 gün arkadaşımıza Covid-19 tedavisi uygulandı. Arkadaşımız ne yazık ki bu yaşam mücadelesinde başarılı olamadı. Katilleri patronlardır, katilleri bu çalışmayı devam ettirenlerdir. Unutmayacağız unutturmayacağız" dedi.

Hasan ile omuz omuza İnşaat İş Sendikası döneminde birlikte mücadele eden ve Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol ise "Hasan arkadaşımızı öldürdünüz. Bu ülkede sadece bugün değil yıllardır Çalışma Bakanlığı diye bir kurumun sadece ismi var. Burada gördüğünüz onlarca işçinin aslında sadece  Covid-19 nedeniyle değil, normal çalışma şartlarında bile aylardır yıllardır hakları gasp ediliyor"dedi. 

Çalışma Bakanlığı denilen kurum tabeladan ibarettir. İşçi arkadaşlarımızın hala diğer hakları da gasp edilmeye devam etmektedir. yüzde 98'inin sigortaları asgari ücretten yatırılıyor. Ve hem arkadaşlarımızın hakları gasp ediliyor hem vergi kaçırıyorlar" diyen Akyol, işçilerin bir araya gelerek tepki göstermediler için bunları engelleyemediklerini belirterek  "Ne zaman ki biz birleşeceğiz. Ama mutlaka bir gün birleşeceğiz. İşte o zaman bu ölümlerin bu katliamların hepsinin hesabını soracağız. Hasan arkadaşımız mücadelemizde sonuna kadar yaşayacak" dedi.

Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut "Hasan arkadaşımızın ölümü ile ilgili tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ölüm saçan bu şantiyelerin durdurulması için her türlü fiili ve meşru mücadelemizi hem de hukuki mücadelemizi yürüteceğiz Hasan'ın ölümünden sorumlu olanlar 'Bu çarklar dönecek üretim devam edecek' diyenlerdir. Bunları unutmayacağız. Üzüntümüz de öfkemiz de büyük. Öfkemiz ve acımız ise mücadelemizi büyütecek" dedi.

İşçiler "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz", "Hasan Oğuz Mücadelemizde Yaşayacak" sloganlarıyla eylemi sonlandırdı. İşçiler basın açıklamasında açılan pankartı ise şantiyenin Tophane Caddesi üzerindeki duvara yapıştırdı. Yoldan geçerken pankartı fark edenler gelerek üzerindeki yazıyı okuyarak işçilere sorular sordu.

Eylemden kısa bir süre sonra Dev Yapı İş Sendikası sosyal medya hesabından "Galataport şantiyesini durdurduk. 4 Mayıs'a kadar kapanacak" paylaşımıyla çalışmanın durdurulduğunu bildirdi.

Galataport İstanbul tarafından da çalışmaların geçici bir süreyle durdurulduğunu açıkladı.