Şili’de sendikalar ve demokratik kitle örgütleri, 2-3 Temmuz günleri, Cumhurbaşkanı Sebastián Piñera hükümetine karşı ulusal protesto düzenlediler. Emek örgütleri herkesi yeteneği doğrultusunda ev ve ofislerden tepki göstermeye çağırmıştı.

Protesto, 86’da faşist Pinochet diktatörlüğüne karşı başlatılan grevin 34. yıldönümüne denk geldi.

34 yıl sonra, Covid-19 salgınının ortasında, protestonun ilk günü olan 2 Temmuz'da Şilililer, ulusal hükümetin salgının yol açtığı sağlık ve ekonomik krizi kötü yönettiğini, zor durumda kalan nüfus için yetersiz yiyecek ve yardım sağlandığını söyllediler. Binlerce kişinin karıldığı eylemelrde maske ve sosyal mesafeye de dikkat edildi. Binlerce kişi de evlerinden tencere tavalarla ses çıkardı, evlerinin önüne siyah bayraklar asıp mum yaktı, sosyal medya üzerinden de protesto edildi. Eylemlerde doktorlar, sağlık emekçileri, öğrenciler, öğretmenler de dahil olmak üzere toplumun pek çok kesiminden katılımlar oldu.

Polis ve karabinerolar ise pek çok yerde gaz bombaları ve Hualpén ve Talcahuano şehirleri arasındaki sınırda en az on kişi, Chillán şehrinde 7 kişi gözaltına alındı. Başkent Santiago’da bir polis aracı hamile bir kadını ezerek yaralanmasına neden oldu. Yine Santiago'daki Estación Central komünündeki Villa Francia anıtı önünde 34 yıl önce askeri devriye tarafından canlı olarak yakılan ve 4 gün hastanede can çekişen üniversite öğrencisi Carmen Gloria Quintana'yu anmak için toplanan insanlara polis saldırdı.

3 Temmuz günü de ülke çapında tüm evlerde tencere tavalarla ses çıkarma eylemleri düzenlendi ve pandemi ortasında yardımlardan yoksun bırakılan yoksul ve evsiz insanlar için farklı şehirlerde aşevleri kuruldu. Şili, Covid-19 pandemisinden en kötü etkilenen üçüncü Latin Amerika ülkesi ve dünya üzerinde 7. sırada.

Ve eylemlerin 2. gününde karabinerolar yine halka saldırdı. Sosyal medya üzerinden Valparaíso'da polisin halka ateş açtığı haberleri geldi, Bío Bío'da on kişi tutuklandı.

Kısa süre içinde Santiago’da ilk ölüm haberi geldi. Melipilla Komünü’nde 21 yaşında Haiti uyruklu bir genç, polisin insanlara attığı gaz fişeklerini geri atarken polis kurşunuyla hayatını kaybetti.