Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 10 Mayıs’ta telefon görüşmesi sonrası koridorda karşılaştıkları arkadaşları ile Kürtçe konuşan 3 tutsak, darp edildi.

Kürtçe konuştukları için yaşanan tartışma sonrası koğuşlarına gelen 15’e yakın gardiyan tarafından feci şekilde darp edildiklerini söyleyen tutsaklar Sinan Çelik, Taner Yıldız ve Yalçın Keskin’e 15’er gün hücre cezası verildi. Darp nedeniyle tutsakların vücutlarında yara ve morluklar oluşurken, tutsaklar revire götürülüp tedavi edilmek yerine tek kişilik hücreye konuldukları için darp raporu da alamadı. Yalçın Keskin ise maruz kaldığı darp nedeniyle gözlerinde görme kaybı yaşadı.

Tutsaklar, gardiyanlar hakkında cezaevi savcısına suç duyurusunda bulununca revire çıkarıldı. Tekme ve yumruklarla tutukluları darp eden gardiyanlar hakkında soruşturma açmayan Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı, gardiyanların işkencesine maruz kalan tutsaklar hakkında yapılan bütün uyarılara rağmen kendi aralarında konuştuğu, odalarına gelen gardiyanları tekme ve yumruklarla darp ettikleri, devlete ve cumhurbaşkanına küfür ettikleri iddiasıyla soruşturma başlattı.

Disiplin Kurulu, gardiyanların 3 tutsağı darp ettiğine dair hastane raporu olmasına rağmen hiçbir işlem yapmadı. Kurul, 3 tutsağa ise yapmış oldukları davranışla kanun, tüzük ve yönetmeliklere, idarenin emrettiği davranışlara aykırı davrandıkları, hükümlü ve tutuklulara kötü örnek olduklarını ileri sürerek, “Hükümlü ve tutukluları kasten veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamak ile görevlileri her türlü kasten yaralamak” iddiasıyla 15’er gün hücre cezası verdi.

Tutsaklar karara karşı Elazığ İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili yürüttüğü soruşturma ise devam ediyor.