< “Yaşama Ses Ver”

Bugün İnsan Hakları Derneği Merkezi Hapishane Komisyonu, hapishanelerdeki açlık grevlerinin son durumu paylaşmak için bir basın açıklaması düzenledi.

İHD İstanbul Şubesi’nde saat 13.00'de yapılan açıklamada, "Yaşama Ses Ver" denilerek 12 Şubat itibarıyla 60 civarında cezaevinde 321 kişinin süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde; Leyla Güven’in de açlık grevinde 100 günü aştığı söylendi.

Yaşanan hak ihlallerinin 12 Eylül günlerini aratmayacak duruma geldiği söylenilen açıklamada, mecliste temsil edilen siyasi partilerin, medya organlarının ve baroların bu konuda daha aktif olması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, “1999 yılından beri, İmralı Cezaevinde tutulan Abdullah Öcalan’ın ‘hukuki statüsü’ ile cezaevi koşulları arasında bir uçurum bulunmaktadır. Hukuka göre ailesiyle ve avukatlarıyla yapması gereken görüşmelerin yapılmasına izin verilmemekte, hiçbir iletişim ve yazışmaya izin verilmemekte, sağlık ve günlük yaşam koşullarının ne olduğu bilinmemektedir. Abdullah Öcalan’ın 27 Temmuz 2011’den bu yana herhangi bir avukat görüşü gerçekleştirmediği bilinmektedir. Aile görüşü bakımından ise en uzun sürenin ardından 12 Ocak 2019’da İmralı’da kardeşi Mehmet Öcalan tarafından ziyaret edildiği kamuoyuna yansımıştır. Hukuk, kişilerin siyasal durumuna ya da kişilere karşı duygusal sebeplere göre değişim göstermez. Bu çerçevede, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkındaki Kanunun herkes gibi Abdullah Öcalan’a da uygulanmalıdır. Süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olanların tecrit uygulamasına karşı dile getirdikleri talep ilgili kanunun uygulanmasıdır” denildi.

İlgili kamu otoritelerine herhangi bir can kaybı veya kalıcı sağlık problemlerine yol açılmadan bir an önce sonlandırılması için hukuka uygun hareket etme çağrısı yapılarak, muhalefet partileri, barolar, basın kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve baroları da çözüme katkı sunmaya çağrılan açıklamada “İHD olarak açlık grevcilerinin durumunu takip etmeye, sürece dair ihlalleri raporlamaya devam edeceğiz. Açlık grevlerinin sonlanması için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” denildi.