Prokom İşçileri Sendika Hakkı İçin Yürüdü

Tuzla'da bulunan Prokom Kompansatör işçileri, Anayasal haklarını kullanarak Deriteks Sendikası'nda örgütlendiler. Prokom Kompansatör'de 9 işçinin işten atılması üzerine Deriteks üyesi işçiler bugün (22 Temmuz) Tuzla Erdem Sanayi Sitesi'nden Prokom Kompansatör önüne yürüyüş yaparak sendika düşmanlığını protesto etti. Prokom İşçileri Sendika Hakkı İçin yürüdü

İSTANBUL - Tuzla'da bulunan Prokom Kompansatör işçileri Deri ve Konfeksiyon İşçileri Sendikası Sendikası'na (Deriteks) üye olmalarının ardından baskı ve tehditlerle karşılaşmaya başladı. Sendikadan istifaya zorlayan Prokom yönetimi 9 işçiyi işten attı.

 

"Atılan İşçiler Geri Alınsın"

Deriteks Sendikası'na üye işçiler bugün Tuzla’da yürüyüş yaparak, işten atmaları ve sendika düşmanlığını protesto etti. Tuzla Erdem Sanayi Sitesi önünde toplanarak "Sendika Haktır Engellenemez" yazılı pankart açan işçiler, "Sendika Haktır İşten Atmak Suçtur", "Prokom’da İşten Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Sendikaya İzolasyon Uygulanamaz", "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "Prokom Sendikaya Saygı Duy" yazılı dövizler taşıdı.

İşçiler "Sendika Haktır Engellenemez", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Sendika Haktır İşten Atmak Suçtur", "Birlik Mücadele Zafer" sloganları atarak Prokom Kompansatör önüne yürüdü.

Fabrika önünde Deriteks Sendikası Genel Başkanı Musa Servi yaptığı konuşmada, sendika hakkının anayasa tarafından tüm işçilere tanınmış ve yasalar tarafından güvence altına alınmış olduğunu,  madde tüm işçilerin ekonomik ve sosyal menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalara serbestçe üye olabileceklerini açıkça belirtmekte olduğunu hatırlattı.

Ayrıca 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25. Maddesine göre  işçilere sendikalı oldukları gereçesiyle hiçbir ayrı işlem yapılamayacağını, sırf sendikal nedenle işten çıkarma yapılamayacağını söyleyen Servi, sendikal nedenle işten çıkarma kanunlarla yasaklandığını çerçevesinde yasak olduğunu belirtti.

 

"Sendika ve Sendika Temsilcilerini Karalıyorlar"

Prokom’da işçiler anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını, PROKOM yetkililerinin bir süredir devam eden sendikal faaliyetten haberdar olduklarında işçilerin yasal haklarına saygı duymayarak sendikal faaliyetleri engellemeye çalıştığını belirten Servi.  geçen hafta içinde tüm işçilerin toplanarak işyerine sendikanın asla giremeyeceğini söylediğini, sendikayı ve sendika temsilcilerini karalayan açıklamalarda bulunduklarını söyledi.

 

"Sendikalı İşçilere Suçlu Muamelesi Yapılıyor"

Musa Servi, geçtiğimiz hafta PROKOM yetkililerinin sendikaya öncülük eden işçilerle tek tek görüşerek işçilerin sendikaya üye olup olmadıkları sorguladığını, işçilere suçlu muamelesi yapılarak, rencide edilmiş ve 9 işçinin iş akitleri fesh edildiğini aktardı.

 

"İşten Çıkarmalarla Gözdağı Veriliyor"

Yapılan feshilerin ise uygulama yöntemi bakımında usulsüz olduğunu ve işçilere okutulmadan imzaltıldığını ve imzalatılan belgelerde sendikal nedenle dava açılmasının engellenmeye çalışıldığını söyleyen Servi, "İşçilere işten çıkarmalarla göz dağı verilmek istenmiş, bu sayede çalışan işçiler üzerinde baskı kurulmuş ve sendikaya üye olan işçiler istifaya zorlanmıştır" dedi.

 

"Prokom  İşten Atarak, Sendikayı Karalayarak Suç İşlemiştir"

Servi "Eğer ortada bir suç varsa bu suçu işçiler değil, işçilere sendikayı karalayan, sendikalaşma hakkını engelleyen, baskı yapan ve işçileri sırf sendikalı oldukları için işten atan PROKOM işlemiştir. PROKOM yetkilileri sendika karşıtı yaklaşımlarını gizlememiş ve tüm işçilere sendikayı karalayıcı, dışlayıcı ve ötekileştirici söylemlerde bulunmuştur. Tüm bunlar yaşanırken sendikamız işyeri yetkilileri ile görüşme çağrısında bulunmuş, ancak bu yönde bir çok girişimimize rağmen PROKOM yetkilileri bu taleplerimizi yanıtsız bırakmıştır" dedi.

 

"Bu İşçiler Üretip Size Para Kazandırıyor"

Prokom işçilerinin de meşru ve haklı talepleri olduğunu ve işçileri dinlemek ve haklarına saygı duymak zorunda olduklarını belirten Servi  "Bu işçiler size para kazandırıyor,  üretimi yapıyor ve bu işçiler sayesinde bu fabrikanın bacası tütmeye devam ediyor. Dolayısıyla işçilerinize hoyratça davranmayı bırakın ve işçilerin bu sesine kulak verin. Çalışma barışının sağlanması için sendikamızla diyalog kurun" dedi. 

 

"Prokom'un  Ana Müşterine Kadar Gideriz" 

Musa Servi konuşmasını PROKOM'un  sendika karşıtı tavrını devam ettirmesi halinde  konuyu başta Avrupa’ya ve uluslararası areneya taşıyacaklarını ve PROKOM’un ana müşterilerine kadar ulaşacaklarını belirterek tamamladı.

Deriteks üyesi işçiler bir süre daha sloganlar atarak işten atma ve sendika düşmanlığını protesto etti ve sendika haklarına sahip çıkacaklarını belirterek eylemi sonlandırdı.