Yıllar önce Obama’ya “Nobel Barış Ödülü” verildiğinde kullanmıştık bu başlığı. Ve “ABD’nin ilk siyah başkanı” Obama, ödülü aldığı gün Afganistan’a 30 bin asker gönderilmesi emrini imzalamıştı! Sayısız insanın katledildiği o Afganistan’a... Verilen ödüle teşekkür konuşması niyetine ne anlamlı bir davranış!

Şimdi de bir başka ABD başkanı... Donald Trump bu ödüle aday gösterilmiş. “İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki barışa katkıları nedeniyle” ödülün Trump’a verilmesi önerilmiş. Norveçli vekil, Nobel Komitesi'ne yazdığı adaylık mektubunda, “Diğer Ortadoğu ülkelerinin BAE'nin izinden gitmesi beklendiği gibi, bu anlaşma Ortadoğu'yu bir işbirliği ve refah bölgesine dönüştürecek bir ezber bozucu niteliğinde olabilir” demiş.

Trump, alık bir faşist megaloman olarak, İsrail-BAE anlaşmasından çok önce “Yüzyılın Anlaşması”nı açıkladığında “Nobel’i bana vermeliler” diyerek açıktan çağrı yapmıştı. Aday gösterilmesi için biraz zaman geçmesi gerekiyormuş, o da oldu nihayet!

İsrail-BAE anlaşmasına katkısı” dolayısıylaymış! Bu anlaşma sayesinde BAE’ye el altından yüklü miktarda silah satışı konusunda anlaşmaya varılmış durumda. Düşünün. Ortadoğu’yu gırtlağına kadar silahla dolduran birine (Suudiler'e 110 milyar dolarlık satış hatırlansın) barış ödülü vereceksiniz!

Heyhat! Trump gibi bir faşiste barış ödülü vermek! Ya da Obama gibi bir cellada, Kissenger gibi soğukkanlı bir katile, Rabin ve Peres gibi siyonistlere... Listeyi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.

Önce ortalığı kana buluyorlar, ardından iki savaş arasında mola demek olan barış anlaşması imzalıyorlar... ulvi bir barış elçisi olarak ödüle mazhar oluyorlar! Mesela Kissenger bu ödülü, Vietnam ile imzalan Paris Antlaşması’yla kazandı. ABD, milyonlarca bomba yağdırdı Vietnam’a (ve Laos’a). Napalm ile kavurdu, Orange Agent adlı kimyasalla zehirledi. 2 milyonu aşkın Vietnamlı hayatını kaybetti. Ama sonunda yenildi ABD. Kaybetti savaşı. 1973 yılında Paris’te anlaşma imzalandı. Ve ABD’nin işlediği tüm insanlık suçları bir çırpıda unutuldu, anlaşmaya imza koyan Kissenger ödüle kondu! Burjuva dünyanın ikiyüzlülüğünün mükemmel özeti adeta.

Kapitalizm altında savaş ve silahlanma neredeyse bir yazgıdır. Onun yöneticilerini barış insanı ilan edip barış ödülü vermek, her şeyin ters yüz edildiği burjuva toplumun aynasıdır.