< “İsrail Filistinlileri Zorla Yerinden Etme Suçunu Sürdürüyor”

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Merkezi, İsrail işgal ordusunun, dün Gazze Şehri ve kuzey bölgelerinde evlerine dönmeye çalışan binlerce zorla yerinden edilmiş Filistinliyi hedef almasını kınayan bir açıklama yayınladı. Top mermileri ve canlı ateşle doğrudan hedef alınan Filistinlilerden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca kişi öldü ve yaralandı. İnsan Hakları Örgütü’nün raporu şöyle:

“İsrail ordusu, sivillere kasten saldırarak, onlarca kişiyi kasten öldürüp yaralayarak, yerinden edilen sivillerin geri dönmesini zorla engelleyerek Filistinlileri zorla yerinden etme suçunu sürdürerek, insanlığa karşı suç ve savaş suçu teşkil edebilecek eylemler gerçekleştirdi.

İsrail ordusunun işlediği ağır suçlar, özellikle zorla yerinden etme suçu, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin hayatlarını yok etmeyi amaçlıyor ve hepsi İsrail’in altı ayı aşkın süredir işlediği soykırım suçunun bir parçası.

İsrail güçlerinin donanma botlarından top mermileri ve makineli tüfekler fırlattığı, quadcopter dronelar da dahil olmak üzere canlı ateş açtığı, ayrıca geri dönmeye çalışan binlerce sivile kasten ve doğrudan göz yaşartıcı gaz bombası attığına dair tutarlı ifadeleri belgeledik.

Kurbanlardan Naeem İsmail Habib, Gazze'deki evine dönmeye çalışırken quadcopter dronedan baş ve yan bölgelere isabet eden iki kurşunla öldü.

Gazze Şeridi'ndeki zorla yerinden edilen kişilerin toplam sayısının yaklaşık iki milyon olduğu tahmin ediliyor; bunların çoğu birkaç kez yerinden edilmiş, aileler güvenlik arayışı içinde defalarca yer değiştirmeye zorlanmış.

İsrail’in Gazze Şeridi'nde sivillere karşı işlediği zorla yerinden etme suçunun durdurulması ve uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak onların evlerine ve yaşadıkları yerlere dönmeleri için derhal çalışma yapılmasının gerekliliğini teyit ediyoruz.

Uluslararası toplumu, Gazze Şeridi'ndeki tüm suçları, insanlığa karşı suçları durdurması için İsrail’e baskı yapmaya, sivilleri kasten hedef almayı haklı kılan her türlü gerekçeyi yasaklayan ve zorla yerinden edilmelerini savaş suçları anlamına gelen ciddi bir ihlal olarak değerlendiren savaş yasalarına uymaya çağırıyoruz.

Her türlü zorla yerinden edilmeye açıkça karşı çıkan uluslararası taraflar, İsrail'in zorla yerinden edilmeyi oldu bittiye dönüştürme planlarına karşı çıkma sorumluluğuna sahiptir.”

Çeviri Kolektifi

Resistance Network’ten alınarak çevrilmiştir