Cezayir’de öğrenciler ve öğretmenler son 20 haftadır, her Cuma başkent Cezayir’in sokaklarına çıkarak rejim değişikliği istiyorlar.

5 Temmuz günü yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte rejim değişikliği ve siyasi tutsakların serbest bırakılması talepleri öne çıktı. Sık sık, “Sistem defol”, “Özgür ve demokratik Cezayir” sloganları atıldı.

Öğrenciler ve öğretmenler 28 Haziran günü de sokaklara çıkmıştı. Önceki haftalarda ise her eyleme polis saldırmış, gözaltına alınanlar olmuştu. Kısa bir süre önce de Amazig (berberi halkı) bayrağını açtıkları için 30 kişi tutuklanmıştı. O yüzden eyleme çıkanların taleplerinin başında “siyasi tutsaklara özgürlük” geliyor.

Aylarca süren protesto eylemlerinin ardından 2 Nisan günü 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika istifa etmek zorunda kalmıştı. Vekili olan BinSalih ise halkın taleplerini kabul etmiyor.

Halk hareketi, geçiş sürecinin devreye konulması, hükümette ve parlamentoda Buteflika’ya bağlı tüm üyelerin süreç dışına çıkarılması ve cumhurbaşkanlığı seçiminden önce geçiş kurumunun ülkeyi reformdan geçirmesini talep ediyor; mevcut yapı ile seçimlere gidilmesini reddediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 4 Temmuz’da yapılması öngörülüyordu ancak halk tarafından reddedilmesi ve aday olmaması nedeniyle iptal edildi.