< Monroe'den Trump'a...

Elson Perez'in Granma İnternational'de 2 Mart'ta yayınlanan yazısında Trump'ın Venezuela'yı işgalle tehdit etmesi ele alınıyor.

Perez, "Amerika Amerikalılarındır" sözünü tekrarlamaktan başka bir şey bilmeyen, politik olarak deneyimsiz bir multimilyoner olan Trump'ın aksine bir asker, avukat, senator, vali ve hatta Dışişleri Bakanı olan ABD'nin 5. Başkanı James Monroe'den bugüne 200 yıl geçtiğini söylüyor.

Perez, 1823 yılında geliştirilen Monroe Doktrini'yle bugün Trump tarafından hayata geçirilmeye çalışılan şeyin ortak yanının Latin Amerika uluslarının Washington'ın arka bahçesi olarak görülmesi olduğunu belirtiyor.

Venezuela'ya yapılan en son askeri müdahale tehtidini, yakın tarihte OAS'ın himayesi altında Bolivya'da gerçekleşen darbeyi, Küba'ya ablukanın sıkılaştırılmasını, Nikaragua'nın istikrarsızlaştırılmasını bölgede kendi gelişme ve egemenliklerini sağlamaya çalışan ülkelerin içişlerine açıktan müdahaleleri örnek olarak gösteriyor.

Trump'ın, 2018 yılında New York'ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Konseyi'nde, Başkan Monroe'den beri bunun resmi politikaları olduğunu söylediğini ve bunu yabancı ülkelerin onların (ABD)'nin bağımsızlığını tehdit etmesine karşı yaptıklarını! eklediğini belirtiyor.

Şubat 2018'de o zaman ABD Dışişleri Bakanı olan Rex Tillerson'un, "Monroe Doktrini, yazıldığı tarihte olduğu kadar şimdi de geçerlidir" dediğini aktaran Perez, başkanın şahinlerinden biri olan John Bolton'un aynı tarihlerde Rusya'nın Latin Amerika'ya müdahalelerinin Trump'a Monroe Doktrini konusunda ilham verdiğini söylüyor.

Perez, 21 Şubat tarihinde Trump yönetiminin resmi sitesinde yayınlanan bir makalede Başkan Trump'ın Venezuela Başkanı Nicolas Maduro üzerinde yavaş yavaş bakıyı artırdığının ve hala bir deniz ablukasını da içeren askeri seçeneği ajendasında tuttuğunun yazıldığını söylüyor ve ekliyor: 197 yıl boyunca değişen fazla bir şey yok.