Vigo Moto Kuryeleri ücretlerinin paket başı ücretlerinin gasp edilmesine karşı başlattıkları eylemin 10'uncu gününde Vigo Genel Merkezi'nin bulunduğu Kozyatağı Nida Kule önündeydi.

Vigo yöneticilerinin olumlu adım atmasına tepki gösteren moto kuryeler "Biz hakkımızı kimseye yedirmeyiz. Bizim elimizde sözleşmelerinin var. Bu mücadeleyi hukuki yönden de sürdürecegiz. Sorunu TBMM'ye taşıyacağız. Ekmeğimizin küçültülmesine karşı mücadeleyi hakkımızı alıncaya kadar sürdüreceğiz" dedi.

Online sipariş şirketlerinden Getir'in taşeron firması olan Vigo şirketinin moto kuryelerin paket başı ücretlerini 5 Nisan gecesi bir mesaj göndererek yüzde 30-50 arasında düşürmesi üzerine moto kuryeler kontak kapatarak eyleme geçti.

Vigo moto kuryeleri, Moto Kurye İşçileri Derneği ve Turizm Eğlence Hizmetleri İşçileri Sendikası (TEHİS) öncülüğünde başlattıkları eylemin 10 gününde yine Vigo Genel Merkezi'nin bulunduğu Kozyatağı Nida Kule önündeydi.

Moto kuryeler bir gecede paket başı ücretlerinin düşürülmesi üzerine 10 gündür direnişte olan işçiler Vigo bayramı bize zehir etti. Biz bayramı parasız geçirdik çocuklarımıza harçlık veremedik. Bu kadar kötülük olur mu?" diyerek tepki gösterdi. Vigo işçileri şirket yöneticileri ile görüşme talebinde bulunarak "Moto Kuryeler Burada Patronlar Nerede", "Direne Direne Kazanacağız" sloganlarıyla Nida Kule önünde bekleyişe geçti.

Vigo moto kuryeleri, Moto Kurye İşçileri Derneği ve Turizm Eğlence Hizmetleri İşçileri Sendikası (TEHİS) öncülüğünde başlattıkları eylemin 10 gününde yine Vigo Genel Merkezi'nin bulunduğu Kozyatağı Nida Kule önündeydi.

 

"Vigo Bayramı Bize Zehir Etti"

Moto kuryeler bir gecede paket başı ücretlerinin düşürülmesi üzerine 10 gündür direnişte olan işçiler Vigo bayramı bize zehir etti. Biz bayramı parasız geçirdik çocuklarımıza harçlık veremedik. Bu kadar kötülük olur mu?" diyerek tepki gösterdi. Vigo işçileri şirket yöneticileri ile görüşme talebinde bulunarak "Moto Kuryeler Burada Patronlar Nerede", "Direne Direne Kazanacağız" sloganlarıyla Nida Kule önünde bekleyişe geçti.

"Biz Bu Savaşı Kazandık"

Vigo moto kuryelerinin Nida Kule önündeki eyleminde konuşan Moto Kurye İşçileri Derneği Maltepe Şube Başkanı Yakup Çelik, sabahleyin eyleme katılacak olan 9,10,11 nolu bölgelerden katılacak moto kuryelerin Vigo tarafından aranıp akılları çelinerek eyleme katılmalarının engellendiğini belirtti. Kendilerinin 10 gündür direnişte olduğunu fakat bu süreçte bazı bölgelerde moto kuryelerin paket atmaya devam ettiğini belirten Yakup Çelik "Biz bunu da sorun etmedik. İnsanların çocukları ekmek bekliyor, borçları var. Ama bugün için gelme sözü veren fakat Vigo yöneticilerinin ikna ve tehditleri nedeniyle gelmeyen arkadaşlarımızın da olması bence şunu gösteriyor ki; biz bu savaşı kazandık. Burada söylüyorum bu paket başı ücreti yükseltilecek" dedi.

Vigo yöneticileri Ahmet Ortakçı ve Eray Akıncı'nın bu zaferi eylemin öncüleri olan kendisine ve Yasin Kölke'nin olmaması için yarın kontak kapatacak olan 9,10,11'nci bölgelerden moto kuryelere vermek istediğini ifade eden Çelik "Sonuçta biz bu zaferi kazanmışız. Üç gün veya beş gün sonra biz bu paket başı ücretlerimizi alacağız. Hepimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

 

"Hakkını Arayan İşçiler 'İki Yüzlü Eray' Sloganı Atınca Küfredildi"

Bu on günlük süreçte taleplerini iletmeye çalıştıklarını fakat Vigo İnsan Kaynakları ve Pazarlama Müdürü Eray Akıncı'nın iki yüzlü tavırlarından dolayı işçilerin "İki yüzlü Eray" sloganı atmaları üzerine cinsiyetçi küfürler ettiğini, bunu ilk günlerde paylaşmadıklarını belirten Çelik, Vigo yöneticilerinin işçileri bölen ve karalayan davranışlarının devam etmesi ve kendilerine "Kendinizi kaça sattınız" denmesi üzerine paylaştıklarını söyledi.

Ben bu hakareti kabul edemem. Anamıza küfretti gidip dövüyorum hukuki yollardan cezası verilir. Ama benim şahsi fikrim, bu Eray Akıncı artık bu şirkette barınmayacak. Benim birinci talebim budur" dedi.

 

"Bu Savaş Sizin Olsun Yeter ki İnsanların Hakkını Verin"

Ahmet Ortakçı ile Eray Akıncı'nın kendisini tuzağa çektiğini ifade eden Çelik Sarıyer'de yaptıkları görüşmede "Ben savaş kazanmak istemiyorum savaş sizin olsun. Gerekirse ben istifa edeyim ama bir hafta sonra siz paket başı ücretlerini yükseltin. Bu insanlar mağdur olmasın. Evet hak yenmiş ve bu insanların iş bırakacak kadar onuru haysiyeti de var. Fakat bu teklifim üzerine Ahmet Ortakçı Eray Akıncı'yla, Eray Akıncı Ahmet Ortakçı'yla görüşmem lazım diyerek beni tuzağa düşürdüler" dedi.

Vigo yöneticilerinin dahi "Evet sizin hakkkınız yendi" diyerek kabul ettiğini ifade eden Çelik "Böyle de olur mu?" diyerek haklarının gasp edilmesine isyan etti.

 

"Şirket Araç Filosundan Ettiği Zararı Bizden Çıkarıyor"

Şirketin bir süre önce bir araç filosu aldığını fakat kimsenin kiralamdaığını,iş yapamadığını, bunun üzerine aldıkları krediyi ödemek için araçları satmak istediğini, araç fiyatlarının düşük olması nedeniyle de zarar ettiğini aktaran Yakup Çelik "Bu zararı nasıl telafi edecekler? İlk akla gelen çözüm ne? Tabii ki biz! Kendi yaptıkları hatanın zararını bizim ücretlerimizi düşürerek telafi etmek istiyorlar. Bu kadar da olur mu? Böyle haksızlık yapılır mı?" dedi.

 

"Konuyu TBMM'ye Taşıyacağız"

Haklarını almak için mücadele edeceklerini söyleyen Çelik yarın ise Ankara'ya gideceklerini ve konuyu TBMM'ye taşıyacaklarını belirterek "Ben bu işin peşini bırakmam. Ben on gündür direnişteyim ayaklarım yara içinde. Çocuklarıma bayram harçlığı verememişim bundan daha kötü bir şey var mı?" dedi.

 

"Onların Paraları Teklifleri Bizi Satın Alamaz"

Moto Kurye İşçileri Derneği Bağcılar Şubesi Başkanı Yasin Kölge ise "Ben bu firmayla ilk kez görüşmüyorum. Geçen sene de haksızlık yaptıklarında beni ve arkadaşlarımı karşılarında bulmuşlardı. O zaman da bana "Arkadaşlarını sat bu eylemi bitir" diye teklifte bulunmuşlardı. Kabul etseydim bugün kurye değil müdür olurdum. Ama bilmedikleri bir şey var onların paraları teklifleri bizi satın alamaz. 10 gündür dişimizi tırnağımıza taktık mücadele ediyoruz. Sırf bu savaşı bu iki.adam ve bu çocuklar kazandı demesinler diye yarın kontak kapatacak olan gruptan sonra zam açıklayacaklarını biz biliyoruz. Ama hiç önemli değil siz yeter ki insanların hakkını verin. Bizim kendimizi isteğimiz de niyetinimiz de yok. Biz şerefimizle mücadele ettik. İki gündür serumla ayakta durabiliyorum. Ama akşam eve gidince kafamı yastığa rahatça koyuyorum. Sizlerde başınıxı yastığa rahat koyun" dedi.

Akşam mesai bitimine kadar bekleyen işçilerin görüşme talebine olumlu bir yanıt gelmedi. Vigo moto kuryeleri açıklama yaparak eylemi sonlandırdı.

 

"Burası Alibaba'nın Çiftliği Değil, Kazanmadan Davamız Bitmeyecek"

Moto Kurye İşçileri Derneği Bağcılar Şube Başkanı Yasin Kölge Vigo yöneticilerinin görüşmeyi kabul etmediğini belirterek "Bizden korkuyorlar, çünkü haklı olduğumuzu biliyorlar. Kendikeri haklı olsalardı karşımıza çıkar konuşurlardı" dedi. Vigo yöneticilerinin keyfi davranışlarına tepki gösteren Kölge "Burası Alibaba''nın çiftliği değil.Bizim elimizde sözleşmeler var. Hukuki yönden de mücadelemizi sürdüreceğiz Yarın konuyu TBMM'ye götüreceğiz. Her yönden mücadelemiz sürecek. Kazanmadan da davamız bitmeyecek" dedi.

 

"Hakkımızı Kimseye Yedirmeyeceğiz"

Moto Kurye İşçileri Derneği Maltepe Şube Başkanı Yakup Çelik "Bugün itibariyle Vigo'dan istifa ettim. Hukuki yönden mücadelemiz sürecek Kimse bizim elimiz boş zannetmesin. Biz hakkımızı kimseye yedirmeyeceğiz" dedi.

 

"Bu Sadece Vigo Moto Kuryelerinin Sorunu Değil"

Vigo yöneticilerinin, haklarını isteyen moto kuryelere küfür ettiğini belirten TEHİS Başkanı Kubilay Çelik "Kimse emeğiyle geçinen işçilere küfür edemez bunun için suç duyurusunda bulunacağız. Vigo işçilerinin ekmeğini küçültmeye çalışıyorlar. Bu sadece Vigo işçilerinin sorunu değildir. Bütün emekçileri ekmeğinin küçültülmesine karşı mücadeleye çağırıyoruz. Vigo işçilerinin kazanması için destek vermeye çağırıyoruz. Mücadelemiz sürecek ve biz kazanacağız" diyerek Vigo moto kuryelerinin ücretlerinin gasp edilmesine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Vigo moto kuryeleri kamuoyunu Getir ve Vigo ile anlaşmalı işyerlerini boykot ederek kendilerine destek vermeleri çağrısında bulundu.