< < "Otel Değil Hastane Ve Sağlık Hizmeti İstiyoruz"

Bakırköy Kent Savunması Bileşenleri'nin çağrısıyla Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de bulunduğu yeşil alanın yok edilerek ranta ve yapılaşmaya açan projeye karşı 5 Haziran günü yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, Beyoğlu Kent Savunması bileşeni kurumlar, yöre dernekleri, emek ve meslek örgütleri, DKÖ'lerden çok sayıda kişi HDP ve CHP milletvekilleri katıldı.

"Ruh Sağlığımızla Oynama Hastanemize Sahip Çıkıyoruz" pankartı açılan yürüyüşte, "Bakırköy Ruhu Dokunanı Çarpar", "Yeşilime Dokunma", "Doğayı ve Yaşamı Savunacağız", "Otel Değil Hastane", "Hastaneme Dokunma" yazılı dövizler taşındı.

Bakırköy'ün farklı noktalarından çıkarak Sadi Konuk Hastanesi Acil Önü'nde bir araya gelen yüzlerce kişi, "Direne Direne Kazanacağız", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" Ve "Yeşilime, Tarihime Dokunma", "Bakırköy'ün Ruhu Dokınanı Çarpar", "Ranta Talana Hayır" sloganları eşliğinde hastaneye doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında çevrede bulunanlarda alkış ve ıslıkla, araç sürücüleri ise korna çalarak destek verdi. Hastane içerisinde bulunan Başhekimlik binası önünde basın açıklaması yapıldı.

Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, AKP’nin 15 yıllık iktidarı süresince yeşil alanların yandaşlara peşkeş çekildiğini belirterek, 1 milyon metrekarelik alan içerisinde tarihi binaların, yeşil alanların ve ağaçların bulunduğu alanın imar rantına açılmak istendiğini söyledi.

İktidarın kent merkezlerinde bulunan hastaneleri yandaşlarına peşkeş çektiğini belirten Fazlıoğlu, "950 bin metrekare içerisinde 150 bin metrekarede inşaat alanı var ve buralarda hizmet veriliyor. Diğer kalan alanda ise yeşillikler, ağaçlar ve tarihi binalar bulunuyor. 15 anıt ağaç var. Bu 15 anıt ağaç korunacak diğerleri hepsi kesilecek. Yeşil alanlar ortadan kaldırılacak. Akciğerlerimiz yok edilecek" dedi.

Hastanenin yenilenmesine karşı olmadıklarını vurgulayan Fazlıoğlu, "Hastanelere karşı değiliz. Hastaneler, yenilensin. Kamu hizmetini versinler ama tarihini, doğasını yok edecek plan geri çekilsin" dedi.

Fazlıoğlu, yeşil alanın yok edilmesine karşı hazırlanan projenin iptal edilmesi için dava dosyasını hazırladıklarını ve en yakın zamanda mahkemeye başvuracaklarını duyurdu.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Raşit Tükel, ise Türkiye'nin en köklü hastanesinin ortadan kaldırılmak istendiğine vurgu yaptı. "29 kamu özel ortağı hastane projesi var. Bunlardan 3 tanesi tamamlandı. Özelleştirmeden çok daha kötü bir proje. Yap-İşlet projesi değil bunlar Yap-Kirala projesi. Hastane garantisi veriliyor şirketlere. Yeteri sayıda hastane gitmezse bunu devlet karşılayacak. Halkın cebinden çıkacak bu paralar. 25 yıllığına borçlandırılıyoruz" dedi.

Hastanelere yönelik projelerle hastanelerin ticarileştirildiğine dikkat çeken Tükel, "Bu şirketler, hastaneleri ticaret alanı olarak görüyor. Şirketler için sağlık 2 ve 3'üncü sırada yer alıyor. Otel değil hastane istiyoruz. Nitelikli sağlık hizmeti istiyoruz. Sağlık alanları istiyoruz. Bu bölgeye sahip çıkıyoruz. Yıktırmayacağız" şeklinde konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, dayanışarak mücadelelerini yükseltmeleri gerektiğini vurguladı. Sur’daki tarihi dokunun nasıl yok edildiğine işaret eden Kerestecioğlu, "Sur'da tarihi doku, geçmiş ve hafıza nasıl yok ediliyorsa burada da tarihimizi, hafızamızı silmeye çalışıyorlar. Geçmişi silmek, kendi çürümüşlükleri arasında yok etmek istiyor. Geçmişimizi, tarihimizi yok etmek istiyorlar" dedi. Kerestecioğlu, yeşil alanların yok edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Kerestecioğlu, "Hayatımızın bundan başka çıkışı yok. Parasız sağlık ve akciğerlerimiz için mücadele edeceğiz. Yeni rant alanı açmaya çalışıyorlar. Bunlara izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kitle yürüyüş halinde Özgürlük Meydanı'na giderek, eylemini sonlandırdı.