< 15-16 Haziran’ın Yıldönümünde Kriz ve İşçi Sınıfının Çözümleri...

Ayışığı Ekin Sanat Derneği'nin her ayın son haftası düzenlediği Pazar Kahvaltısı 15-16 Haziran 1970 İşçi Ayaklanması'nın yıldönümünde İzmir'den işçi konukların gelişiyle 16 Haziran'da yapıldı.

İSTANBUL - İzmir'den gelen işçiler ile İstanbul'un farklı yerlerinden çeşitli iş kollarından işçiler Ayışığı Ekin Sanat Derneği'nde buluştu.

 

İzmir Ve İstanbul İşçilerinin Kahvaltı Sohbeti...

Sabah erken gelme imkanı olan işçiler, İzmir'den gelen işçilerle sohbet ederek kahvaltı yaptı. Öğle saatlerinde pek çok işçi Ayışığı Ekin Sanat Derneği'ndeydi. Sabah saatlerinden itibaren işçilerin katılımları sürdü.

 

İşçi Sınıfı Mücadelesi ve 15-16 Haziran Ayaklanması

İşçilerle önce 49 yıl önce gerçekleşen 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Ayaklanması'nın üzerine konuşuldu. Genç işçilerden bir çoğu 15-16 Haziran’ı dinledikleri ve okudukları üzerinden bildiklerini ve çok etkilendiklerini anlatırken, o dönemi bilenler de deneyim, gözlem ve bilgileri aktardılar.

15-16 Haziran 1970'teki Büyük İşçi Ayaklanması’nda işçilerin, gittikçe artan sömürüye ve baskılara, DİSK'in kapatılmasına karşı güçlü bir çıkış gösterdiği ifade edildi. Büyük İşçi Ayaklanması’ndaki olumlu ve olumsuz-eksik yönleri, o dönemdeki ekonomik ve politik durumla birlikte ele alındı.

1 Mayıslar, önemli grev ve eylemlere değinildi. İşçi sınıfının dersler çıkarılacak pek çok deneyimi olduğu üzerinde duruldu. Ardından 15-16 Haziran Büyük İşçi Ayaklanması’nı anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

İşçi sınıfının mücadele deneyimleri üzerine sohbet edilirken işçi sınıfının tarihindeki önemli olaylara değinildi.

"İlk Kez 1 Mayıs'a Katıldık, 15-16 Haziran'ı da Mitinge Davetle Öğrendik"

Toplantıya katılan Kale Kayış İşçileri, fabrikada yaşadıkları iş cinayetleri, iş kazaları ve ağır çalışma ve aşağılamayı anlattılar. İSİG önlemlerinin alınması talebiyle nasıl örgütlenip  sendikalı olduklarını ve iş bırakma eylemi yaptıklarını aktardılar. Ve işçiler "Hepimiz yıllardır çalışan işçileriz. Biz ilk kez 1 Mayıs'a bu sene sendikamızla birlikte gittik. Trakya Şubesi üyesi olmamız nedeniyle Lüleburgaz'da 1 Mayıs mitingine katıldık" dediler.

Sendikal örgütlenme ve eylem sürecinde pek çok şey öğrendiklerini belirten Kale Kayış İşçileri DİSK'in düzenlediği mitinge dayanışmaya gelenler tarafından davet edilmeleriyle de 15-16 Haziran 1970 İşçi Ayaklanması'nı öğrendiklerini aktardılar.

 

"Sorunlar Ortaksa Çözümü de Birlikte Bulmalıyız"

Farklı iş kollarından işçiler işyerlerindeki sorunları üzerine aktarımlarda bulundu. Hemen her sektördeki işçilerin sorunlarının pek çok yönüyle aynı olduğunu aktaran eden işçiler "Sorunlarımız ortaksa ortak çözümü de birlikte  bulmalıyız" düşüncesini öne çıkardı.

"Ya Bir Yol Bulacağız Ya Bir Yol Açacağız!"

İzmir'den gelen işçiler 28 Nisan’da İşçi Sınıfının Çözümleri ismiyle 19 işkolundan işçilerin Serbest Kürsüde sorunlarını, deneyimlerini ve önerilerini dile getirdikleri ve bu toplantı sonunda işçilerin bundan sonrası için ortak öneri ve taleplerinin maddeler halinde toparlandığı ve bir sonuç bildirgesi oluşturulduğunu aktardılar. "Ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız" diyerek başladıkları bu çalışmadan olumlu sonuçlar aldıklarını belirttiler. Talepler arasında işçilerin komite ve konseylerde örgütlenmesi ve farklı iş kollarındaki işçilerle ortak hareket edecekleri bir pratiğin ortaya konulması olduğu belirtildi. Tekstil, metal, inşaat, taşımacılık, turizm, kamu taşeron işçileri birlikte kısaca iş kollarındaki sorunlara değinerek işyerlerindeki örgütlenme deneyimleri, sendikal örgütlenme, komite örgütlenmeleri üzerine deneyim ve görüşlerini paylaştılar.

 

"Sendikaları Değiştirecek Olan Yine İşçiler"

İşçilerin bir çoğu sendikaların şu anki durumu ve yaşadıkları sorunlara değinirken, sendikaların işçi sınıfının ekonomik temelli mücadelesini yürütürken aynı zamanda sınıfsal bilinci de kazanabilecekleri yerler olması gerektiği üzerinde duruldu. Bunun için işçilerin bu yönde mücadele ederek zorlayıcı olması gerektiği düşüncesi öne çıktı.

 

"İktidar Hedefiyle Komitelerde Örgütlenmeliyiz"

Ardından komite ve konsey örgütlenmesinin nasıl olması gerektiği üzerine görüşler paylaşıldı. İşçiler çeşitli deneyimlerini aktardılar. Kriz gerekçesiyle her gün daha fazla sömürülen ve yoksullaşan işçi sınıfının sorunlarının kapitalist sistemden kaynaklandığını ve işçilerin iktidar hedefli politik bir bilinçle örgütlenmeleri gerektiği üzerinde duruldu.

 

"İşçi Sınıfının Öz Örgütleri Komiteler"

Sendikaların işçi sınıfının ekonomik temelli mücadelesini yürütürken söz ve yetkinin de işçilerde olması için işçilerin işyerlerinde sendikalardan bağımsız komitelerde örgütlenmelerinin önemi üzerinde duruldu.

Komite ve konsey örgütlenmesinin nasıl olması gerektiğine değinilerek, bu örgütlenme biçiminin işçi sınıfının politik olarak bilinçlendikleri öz örgütlenme biçimi olduğu ifade edildi.

"Daha Çok İşçiye, İş Yerlerine Ulaşalım"

İşçiler çeşitli örgütlenme deneyimlerini paylaşarak bundan sonraki süreçte birlikte mümkün olduğunca çok işyerine ve işçiye ulaşarak güçlü bir mücadeleyi örgütleme hedefiyle, pratik görevler alarak, belirli aralıklarla bir araya gelmek üzere ortak karar aldılar.

İzmir'den gelen işçilerle de zaman zaman deneyimlerini paylaşmak istediklerini belirten İstanbullu işçiler,  bu şeklide tüm şehirlerde örgütleme hedefiyle toplantıyı sonlandırdılar.