< "Alınterimizle Çalıştığımız Gibi Direnmeyi de Öğrendik"

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri işe iade talebiyle belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Bugün işten atılan Ataşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesi işçileri de Üsküdar Belediyesi işçilerine destek verdi

"Bir ayı aşkın süredir Üsküdar Belediyesi önündeyiz. Neden mi buradayız? Çünkü haksız yere işten atıldık, işimizi geri istiyoruz" diyerek basın metnini okuyan Eyüp Menteş, Belediye Başkanı Hilmi Türkmen"in basın açıklaması yaptıklarını göre göre “işten çıkarma yok” dediğini hatırlatarak "Ancak biliyoruz ki, hala işçileri kapının önüne koymaya devam ediyorlar" dedi.

"Biz kim olduğumuzu ve kaç kişi olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Biz sabahtan akşama kadar alnımızın teriyle çalışan, evine götürmeye çalışanlarız. Bu belediyede 150’den fazla işçiyiz ama başka belediyelerden de atılanlarla sayımız bundan daha da fazla" diyen Menteş, Ataşehir Belediyesi’nde, Maltepe Belediyesi’nde işten atılan işçilerin de yanıbda olduklarını belirtti.

"Hepimiz her gün aynı kavgayı veriyoruz. Ekmeğimizi haksızca alanlara karşı daha çok birlik olmaya, daha çok yan yana olmaya ihtiyacımız var. Bunu biliyoruz. Üsküdar Belediyesi işçileri olarak, bugün işten atılanları AKP’li - CHP’li diye ayırmıyoruz. İşte, hepimizi işten atan belediye başkanları bir anda yan yana geliyor. Belediyeler tüm işçilere aynı muameleyi yapıyor. Haksızca, keyfi bir tutumla istediği anda işsiz bırakıyor" diyen Menteş, işçilerin hangi görüşü savunduklarını sorgulamadan bir araya gelmeleri gerektiğini belirtti.

Tüm işçilerin  çocukları ve gelecekleri için mücadele ettiklerini ifade eden Menteş, "Ancak şu da bilinsin; kimse bizden bugüne kadar inandığımız, içinde yer aldığımız partilerin hala arkasında durmamızı beklemesin. Çünkü burada hiçbirini görmedik. Bu belediye önünde yoklar" dedi.

Emeğiyle geçinen, her gün alınteri döken, kışın soğukta da yazın sıcakta da durmadan çalışan ve evine ekmek götürmeye çalışan işçilerin yollarının birleştiğine dikkkat çeken Menteş, "Biz böyle çalıştığımız gibi böyle direnmeyi de öğrendik" dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e seslenerek "Bu kadar insan kışın ortasında işsiz bir şekilde hayatını nasıl sürdürecek? Sizde hiç vicdan, sizde hiç adalet yok mu? Hakkımızla ve emeğimizle çalışmaya devam etmeliyiz, hepimiz işimize geri dönmeliyiz. Hilmi Türkmen sorumluluğunu artık yerine getirmeli. Kapıya koyduğu işçileri hemen işe geri almalı" dedi.

Eyüp Menteş Üsküdar halkını ve emek dostlarını da işini geri isteyen Üsküdar Belediyesi işçilerinin yanında olmaları ve  seslerini duyurmaları konusunda destek vermeye çağırarak, Ekmek kavgamızda kazanana kadar vazgeçmeyeceğiz, birlik olarak kazanacağız, işimize geri döneceğiz" dedi.

Üsküdar Belediyesi işçilerine işten atılan Ataşehir Belediyesi işçisi Melike Şahin ve Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetici ve üyeleri destek verdi.

Eylemde sık sık "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı.

Üsküdar Belediyesi işçileriyle ilk günlerinden itibaren dayanışma içinde olan Emre Öztürk, işçilerin işe geri dönmek istediklerini belirterek “Belediye Başkanı önce 'Biz, işçi çıkarmadık' dedi. İşçiler haklarını arayıp seslerini duyurmaya başlayınca olmadı, 5-10 işçi çıkardık dedi. O da olmadı başka söylemlere başvurdu. Üsküdar Belediyesi çıksın gerçek rakamı açıklasın. Burada 5-10 işçi yok. Yüzden fazla işçi var. Eğer dürüstseniz bu listeyi açıklarsınız o zaman gerçek ortaya çıkar. Eğer adaletten yanaysanız, hukuktan yanaysanız. Biz buradayız Üsküdar Belediyesi önünde hakkımızı arıyoruz. Ayrıca belirteleim biz Ataşehir ve Maltepe Belediyelerin de atılan işçilerin yanındayız. Bugün birlikte biraz daha güçlüyüz" dedi.

İki ayı kadar önce işten çıkarıldığını belirten Ercan Yılmaz haksız yere sadece bir telefonla işten çıkardığını aktardı. Yılmaz, “Çalışıyoruz ama birilerinin iki dudağı arasında çıkan sözlere göre yaşıyoruz. Hayatımız onların iki dudağı arasında. Böyle olmamalı. Biz çocuklarımıza ve evimize ekmek götürüyoruz. Evet burada az kişiyiz Arkadaşlarımız gelemiyor çünkü tehdit ediliyor, korkuyor. Biz devlete ya da belediyeye karşı gelmiyoruz hakkımızı arıyoruz. Devlet biziz, millet biziz. Biz varsak devlet var. Biz varsak millet var İki yıl bütün partinin işini bize yaptırdılar. Sesimizi çıkaramadık çünkü adalet yok. Bugün ülkede kravatlı eşkiyalar var. Banka hortumlamadık bankamatik memuru da değiliz. CHP’ye seslendik duymadı" dedi.

İşçilere destek için gelen Avukat Onur Cingir ise “Arkadaşlarımıza destek için buradayım. Üsküdar Belediyesi'nde ilk ysşamsm hslsızlık değil. Bu işçileri işten çıkardılar ama kendi yandaşlarını aldılar. Madem fazlalık vardı niye aldınız? Demek ki kendi adamlarına yer açmaları gerekiyordu ve öyle de yaptılar” dedi. İşten atılan Enver Ayvacı'nın eşi ise "Haksız şekilde işten atıldılar ve yalnız bırakıldılar. Destek verenlere ve sesimizi duyurmaya çalışanlara teşekkür ederiz. Bu haksızlık bir an önce giderilmeli" dedi.

Ataşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan Genel İş Sendikası Temsilcisi Melike Şahin, “Ataşehir Belediyesi’nde hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldım. Burası AKP’li belediye ama biz CHP Belediyesi tarafından işten çıkarıldık. Üsküdar ve Ataşehir Belediyesi işçileri olarak, haklarımızı alıncaya kadar hep birlikte direnmeye devam edeceğiz”

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan ise Ataşehir Belediyesi işçileri olarak Üsküdar Belediyesi işçilerinin onurlu mücadelesini selamlıyoruz ve dayanışma içinde olacağız. Çünkü onların mücadelesi sadece kendilerinin değil yüzbinlerce belediye işçisinin mücadelesidir. Bizler onurumuzla, yaz-kış, yağmur çamur demeden çalışan, halkına hizmet veren alınteri döken işçileriz. Biz bu muameleyi hak etmiyoruz. Baştacı edilmemiz gerekirken işten atılıyoruz. Bizler kardeşiz, hepimizim derdi onuruyla ekmeğini kazanmak. Belediyelerin birer holding gibi yönetilmeleri ya da bazı görüşleri, tercihleri nedeniyle işten atılmaları, bu tehdit altında olmalarını kabul edemeyiz" dedi.

Ataşehir ve Maltepe Belediyesi'nde de sendika yöneticisi işçişerin işten atıldığını hatırlatan Arıkan belediye başkanlarına "İşçiyi, emekçiyi ezmeyin, işçi kırımı yapmayın" dedi. Üsküdar Belediye Başkanına seslenen Arıkan "İnisiyatif kullanın, bazen geri adım atmak da ve hatadan geri adım atmak da bir erdemdir gerekir. Geri adım atın ve emeğiyle çalışmış arkadaşlarımızın işlerine dönmesini sağlayın" dedi.

Arıkan, belediyelerde çalışan işçilerin güçlerini birleştirerek mücadeleyi sürdüreceklerini ve kazanacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.

Üsküdar Belediyesi işçileri haftaya Salı günü yime saat 11.00'de Üsküdar Belediyesi önünde olacaklarını belirterek sloganlarla eylemi sonlandırdılar.