< KESK: "KHK'lar İptal Edilsin"

KESK üyeleri OHAL döneminde çıkarılan KHK ile ihraç edilen binlerce kamu emekçisinin durumuna dikkat çekmek için oturma eylemi gerçekleştirdi. Her Cumartesi Kadıköy İskele Meydanında toplanan KESK üyeleri basın açıklaması yaptı.

İSTANBUL - KESK İstanbul Şubeler Platformu üyeleri OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen binlerce kamu emekçisinin durumuna dikkat çekmek için her Cumartesi Kadıköy İskele Meydanı’nda oturma eylni gerçekleştiriyor.

Bu hafta KESK İstanbul Şubeler Platformu adına basın açıklamasını Özlem Tolu okudu. "Bugün, temel hukuk kurallarının bile çiğnendiği, KHK'larla özgürlüklerin ve insan haklarının gasp edildiği ve darbecilerle mücadele adı altında halkların tüm kesimlerine saldırıldığı fiili bir darbe döneminden geçiyoruz" diyerek sözlerine başlayan Tolu, Hükümetin, 15 temmuz 2016 da yaşanan darbe girişimini fırsata çevirerek 20 Temmuz'da OHAL ilan ettiğini, İlan edilen OHAL'in 20 Temmuz 2018 tarihinde kaldırıldığını belirten Tolu, 730 gün boyunca çıkarılan 32 KHK ile yaklaşık 126 bin kamu görevlisinin mesleğinden ihraç edildiğini, ayrıca bu süreçte 107 kanunda değişiklik yapıldığını anımsattı.

Sınırlı bir süreyle ve belirli amaçlar için ilan edilmesi ve sadece bu dönemle sınırlı olabilecek düzenlemeler getirmesi gereken OHAL ile kamu emekçilerinin bütün bir geleceğinin şekillendirildiğini ifade eden Tolu, "Kamu personel rejiminde, eğitim ve sağlık sisteminde, çalışma yaşamında büyük değişimler getiren KHK'lar bir yönetim aracına dönüştürüldü. Parlamento işlevsiz kılındı, Anayasa askıya alındı" dedi.

OHAL kaldırıldıktan sonra da durumun değişmediğini, hukuksuzluğun her alanda devam ettiğine dikkat çeken Tolu, "İnsanların tüm anayasal hakları ayaklar altına alındı, en temel insan hakları bile kullanılamaz hale geldi. Sırf AKP hükümetini ya da karar alıcıları eleştirdi diye ya da güncel politikalarına dair fikir beyan etti diye yüzlerce kişi cezaevlerine konuldu. Ülkenin seçilmiş belediye başkanları halk iradesi hiçe sayılarak görevden alındı yerlerine kayyum atandı. Yüzlerce siyasetçi cezaevlerinde, milletvekilleri tutuklu, parti başkanları tutsak" dedi.

Eylem 8 Aralık'ta Bakırköy'de "Krizin faturasını krizi yaratanlar ödesin ve insanca yaşam istiyoruz" sloganıyla yapılacak mitinge çağrıyla sona erdi.