Taksim'de AKM şantiyesinde mangal partisi düzenlendi, 100 kişilik yemekhanede 500 işçiye yemek verildi.

Covid-19 pandemisi nedeniyle önlem adı altında bir çok kısıtlama getirildi. Kısıtlama ve yasaklamalarda ise büyük sermaye sahiplerini kapsamıyor. Bunun bir çok örneği de yaşanıyor. Örneğin restoranlar kapatılırken, yüzlerce binlerce işçinin bir arada çalıştığı işletmeler şantiyeler çalışmaya devam ediyor. Hem de pandemi tedbirleri ya göstermelik ya da ona bile gerek duyulmuyor. Bunun bir örneği de Taksim'de yapımı süren AKM şantiyesi.

Daha önce de defalarca insanlık dışı çalışma koşulları nedeniyle gündeme gelen AKM inşaatı, pandemi döneminde Taksim'de kısıtlama kuralları arttırıldığı günlerde şantiyede mangal partisi yaparak gündeme geldi.

Cadde ve meydanda bu kısıtlama kuralları uygulanırken Atatürk Kültür Merkezi (AKM) şantiyesinde, Sembol İnşaat yöneticileri mangal partisi düzenledi. İnşaat-Sen'in sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, 7 Aralık Pazartesi günü tüm önlemleri ve uyarıları hiçe sayan şantiye yöneticileri mangal yaktı.

Hiçbir önlemin alınmadığı mangal partisinde uzun kuyruklar oluştu. Saglında çalışmaya zorlanan, açlık ya da işsizlikle tehdit edilen işçilerin sağlığı tehlikeye atıldı.

İnşaat-Sen, yaptığı açıklamada "Atatürk Kültür Merkezi şantiyesinde 'koronalı mangal partisi' düzenleyen Sembol İnşaat tedbirsizliğinin, ciddiyetsizliğinin cezasını çekmelidir. Daha 2 ay önce 100 kişilik yemekhaneye 500 işçi doldurmaya çalıştılar. Yetmedi. Şimdi açık açık işçilerin sağlığını ve hayatını yeniden tehlikeye atıyorlar.

Koronavirüs hızla yayılıyor. Her gün insanlarımızı kaybediyoruz. Göstermelik, yetersiz önlemlerle esnafa, yurttaşa cezalar kesiliyor. Televizyonlar her gün yasakları ihlal eden kişilere, partiler düzenleyenlere kesilen cezaları haber yapıyor. Parti düzenlemek sadece belirli alanlarda mı yasak? Toplanmak, toplu durmak sadece İstiklal Caddesi'nde mi yasak? Taksim'in ortasındaki AKM şantiyesinde mangal partisi yaparak işçilerin hayatlarını tehlikeye atan ve kuralları çiğneyen Sembol İnşaat firması hakkında da derhal işlem yapılmalıdır.

Eğer yetkililer görmüyorsa biz gösteriyoruz. Yayınladığımız videonun, fotoğrafların çekildiği şantiyenin en fazla 100 metre ilerisinde her gün onlarca kişiye ceza yazıyorlar. Koskoca İstiklal Caddesi'ne bile sadece 7 bin kişinin alındığı bu süreçte bir şantiyeden neredeyse 1000 işçinin yan yana çalıştırılmasına göz yumuyorlar. Üstelik her türlü etkinliğin yasaklandığı, ertelendiği bir zamanda Sembol İnşaat yetkilileri 'mangal partisi' düzenleyebiliyor.

"İşçilerin, üyelerimizin sağlığı bizim için her şeyden önce geliyor. Kamu görevlilerinin de görevi, toplum sağlığını korumaktır. Görevinizi yerine getirin ve Sembol İnşaat firması hakkında gerekli işlemleri başlatın" dedi.